Η τουρκική απειλή δεν είναι κάτι το καινούργιο τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης από τα Χανια

Την άποψη ότι χρειάζεται ψυχραιμία καθώς όπως είπε, «η τουρκική απειλή δεν είναι κάτι το καινούργιο», διατύπωσε σήμερα από τα Χανιά κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι, «σε καμία περίπτωση η Ελληνική πλευρά πρέπει να προβεί σε κινήσεις οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκική πλευρά ως ευκαιρία για την περαιτέρω ένταση στην περιοχή».

Από τα Χανιά ο κ. Βαρουφάκης άσκησε κριτική στην εξωτερική πολιτική της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης κάνοντας λόγο για τεράστιο διπλωματικό φιάσκο που όπως είπε, έχει βοηθήσει τον Ερντογάν να αναδείξει την Τουρκία σε περιφερειακή δύναμη. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, «οι δύο αυτές κυβερνήσεις ακολούθησαν την στρατηγική της περικύκλωσης της Τουρκίας μέσα από συμμαχίες που βασίζονται στην ενδιαφέρουσα αλλά εσφαλμένη λογική του ότι, ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «αυτό που προέχει σήμερα, είναι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να θέσουμε εμείς ως λαός τις κόκκινες γραμμές μας, να ορίσουμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας και να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χωρίς να εναποθέτουμε φρούδες ελπίδες σε άθλιες συμμαχίες που τελικά μόνο τον κ. Ερντογάν ενισχύουν».

Από τα Χανιά ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τα όσα είπε κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Κρήτη με αφορμή και τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για ενίσχυση των κρατών μελών, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας δεν θα λάβει 72 δισ. αλλά 19 δισ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι, «αυτή η συζήτηση που γίνεται για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών, είναι προσπάθεια εξαπάτησης», κάνοντας λόγο για ένα πέμπτο μνημόνιο.

Ο κ. Βαρουφάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρότασης νόμου του ΜέΡΑ25 για την προστασία των πολιτών που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, που όπως επεσήμανε, «είναι πολυδιάστατη, έχει πολλούς άξονες».

Η πρόταση αποτελείται από μέτρα φορολογικής πολιτικής ενώ περιλαμβάνει και θεσμικές προτάσεις για την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Χανιά συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο με την συμμετοχή της Διοίκησης του Ε.Κ και εκπροσώπων σωματείων στον τουρισμό και επισιτισμό.

Στην συζήτηση κυριάρχησαν εργασιακά ζητήματα με τον κ. Βαρουφάκη να τονίζει την ανάγκη της άμεσης στήριξης των εργαζομένων καθώς και όσων παρέμειναν άνεργοι λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέφερε την πρόταση του για επέκταση του ταμείου ανεργίας για τουλάχιστον έξι μήνες, συνέχιση των προγραμμάτων επιδότησης ενοικίων και της μείωσης ενοικίων, ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και υπογραφή νέων συμβάσεων κυρίως για τον επισιτισμό.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «αυτά είναι τα ελάχιστα που πρέπει να αποτελούν κομμάτι της πολιτικής μιας πολιτισμένης χώρας». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ζήτησε ακόμα να δοθούν χρεωστικές κάρτες τουλάχιστον 350 ευρώ τον μήνα για οικογένειες που δεν έχουν λάβει ενισχύσεις. Η περιοδεία του κ. Βαρουφάκη στην Κρήτη ολοκληρώνεται με συναντήσεις που θα έχει με πολίτες, μέλη και φίλους του ΜέΡΑ25 στον δημοτικό Κήπο Χανίων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ του Α. Νομικού

 

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ