Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο, η έκθεση «Η ματιά του συλλέκτη» συγκροτεί μια ιδιότυπη πινακοθήκη από μόνη της, ένα απάνθισμα ελληνικής ζωγραφικής των τελευταίων χρόνων. Ανάμεσα στους κίονες της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, που μεταφέρει την αίγλη της ενετικής πόλης, τα 112 έργα 49 δημιουργών από τη Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου θα παραμείνουν στο Ηράκλειο έως τις 20 Μαΐου, μια εξαιρετική ευκαιρία για να δει κανείς συγκεντρωμένη τόσο καλή ζωγραφική (καθώς και λίγα έργα γλυπτικής). Επί της ουσίας, η έκθεση, που είναι σύμπραξη του Ιδρύματος «Η άλλη Αρκαδία» του Σωτήρη Φέλιου και του Δήμου Ηρακλείου, συνοψίζει και ανθολογεί, ανακεφαλαιώνει και διακλαδίζει, ομαδοποιεί και εξατομικεύει ένα βαθύ κοίτασμα της ζώσας εικαστικής σκηνής. Είναι, αναμφισβήτητα, ένα γεγονός.

Η επιπλέον ιδιαιτερότητα αυτής της έκθεσης είναι ότι προσφέρει εξ ορισμού την υποκειμενική ματιά του συλλέκτη (και νομικού) Σωτήρη Φέλιου μέσα από το φίλτρο και τις επιλογές ενός προσκεκλημένου βλέμματος, αυτό της επιμελήτριας Λουίζας Καραπιδάκη, που κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στα εκατοντάδες έργα της συλλογής, να βρει τον άξονα και να συγκροτήσει μια έκθεση με πνεύμα, στόχο και αίσθημα δικαίου, εμπλουτισμένου με στοιχεία έκπληξης και ανανέωσης. Το αποτέλεσμα είναι μια έκθεση με πολλούς χυμούς, με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, η γειτνίαση των οποίων γεννάει νέες ωσμώσεις και προκαλεί σκέψεις με αυτή την εμπειρία μιας εφήμερης γειτνίασης.

 

                                            «Χωρίς τίτλο» (2005), έργο του Αχιλλέα Παπακώστα. Ακρυλικό σε ξύλο.  

1988-2011

Τα έργα είναι δημιουργίες της περιόδου 1988-2011, πλην δύο παλαιότερων έργων της έκθεσης του Τάκι και του Νίκου Εγγονόπουλου. Η Λουίζα Καραπιδάκη οργάνωσε τρεις βασικές ενότητες πάνω στους άξονες της εξωστρέφειας (αυτοπροσωπογραφίες), της εσωστρέφειας (ιερότητα και σύμβολα) και της παρατήρησης του εξωτερικού κόσμου (ανθρώπινη μορφή, αστικό τοπίο). Αυτή η σαφής θεματική οργάνωση γέννησε τις νέες, εφήμερες, συγκατοικήσεις, που μέσα στον υποβλητικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου άνθησαν και οδήγησαν σε κλίμα μυσταγωγικό. Η πρώτη ύλη, δηλαδή τα έργα που με τόσο καλό γούστο επιλέγει επί σειρά ετών ο Σωτήρης Φέλιος, έχει δύναμη και αλήθεια, διάσταση που επεσήμανε με ειδικό χαιρετισμό και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, που ήταν τιμώμενη προσκεκλημένη στα εγκαίνια.

Από πλευράς Δήμου Ηρακλείου (η Βασιλική του Αγίου Μάρκου χρησιμοποιείται ως Δημοτική Πινακοθήκη), υπήρξε σημαντική συμβολή, και καθοριστική ήταν η παρουσία (και η προσωπικότητα) της αντιδημάρχου Αριστέας Πλεύρη. Η έκθεση είναι το δίχως άλλο ένα «δώρο» για οποιαδήποτε πόλη, και στην περίπτωση του Ηρακλείου αθροίστηκε πάνω σε μια ήδη καλή πολιτιστική υποδομή (το Ηράκλειο έχει εξαιρετικά μουσεία, καθώς επίσης διαθέτει και τον θησαυρό που λέγεται Βικελαία Βιβλιοθήκη). Ο Σωτήρης Φέλιος με αυτή τη νέα κίνηση εξωστρέφειας προσφέρει για ορισμένο διάστημα τμήμα της συλλογής του ως δημόσιο αγαθό. Ο καθένας ας κρίνει πώς μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την εμπειρία να δει σε μοναδικές συζεύξεις ζωγράφους του επιπέδου των Χρόνη Μπότσογλου, Αλέκου Λεβίδη, Γιώργου Ρόρρη, Χρήστου Μποκόρου, Στέφανου Δασκαλάκη, Εδουάρδου Σακαγιάν, Τάσου Μισούρα, Ειρήνης Ηλιοπούλου, Θανάση Μακρή, Μιχάλη Μανουσάκη, Μαρίας Φιλοπούλου, Εμμανουήλ Μπιτσάκη, Αφροδίτης Λίτη, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου, Τάσου Μαντζαβίνου, Καλλιόπης Ασαργιωτάκη, Δημήτρη Χαντζόπουλου, Δημήτρη Τάταρη, Θεόφιλου Κατσιπάνου, Αχιλλέα Παπακώστα, Αντώνη Στάβερη, Αντώνη Χουδαλάκη, Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου και τόσων ακόμη κορυφαίων.

Στην κύρια φωτογραφία του θέματος, «Ναταλία» (2009), έργο του Στέφανου Δασκαλάκη.

Νίκος Βατόπουλος / kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ