H σκόνη τύλιξε και τα Χανιά με την ορατότητα να είναι ελάχιστη

Σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας θύμιζε η εικόνα στα Χανιά με την ατμόσφαιρα σήμερα λόγω της Αφρικανικής σκόνης να δημιουργεί εικόνες απόκοσμες. Η Αφρικανική σκόνη έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα, αλλάζοντας το χρώμα της πόλης από κόκκινο σε πορτοκαλί και τους πολίτες να αναπτύσουν ο καθένας τη δική του θεωρία και άποψη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Χανίων, Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων pm 2,5 που σήμερα είναι πολύ αυξημένα, όπως και pm 10. "Η σκόνη προέρχεται από Βόρειες ερημοποιημένες ζώνες της Αφρικής, δεν είναι επικίνδυνη κατά βάση, δημιουργεί όμως μεγάλο πρόβλημα οπτικού όπως ορίζεται, χαρακτήρα".

Ο κ. Λέκκας, μιλάει για κορύφωση του φαινομένου απόψε, με τους Νοτιάδες που αναμένονται μέχρι το βράδυ να απελευθερώσουν την ατμόσφαιρα. "...κυρίως στα χαμηλά στρώματα. Στα υψηλά στρώματα η σκόνη θα υπάρχει". Εξήγησε επίσης, πως πρόκειται για σκόνη η οποία κάνει καλό στο έδαφος δεδομένου ότι περιέχει και μεταφέρει ιχνοστοιχεία τα οποία βοηθούν στον εμπλουτισμό της γης που καλλιεργείται. "Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν διότι παρά το φόβο που υπήρχε παλαιότερα και τις θεωρίες για προβλήματα στην υγεία, όταν η σκόνη αυτή εισπνέεται, δεν έχει επιστημονικά αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Βέβαια σε μεγάλες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στα πολύ χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, άτομα που έχουν προβλήματα αναπνευστικά, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους".

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ