Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 17 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τα επιτεύγματα του έργου «A2UFood Αποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα: Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές».

   

Ο Δήμος Ηρακλείου ως Συντονιστής Εταίρος, σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου και συγκεκριμένα τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το University of Stuttgart, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την ENVIROPLAN AE, παρουσίασαν τις δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου.

Το έργο, που ξεκίνησε το 2018, παρουσιάζει ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι πτυχές της κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων και εστιάζει στον τομέα τον τροφικών υπολειμμάτων.

   

Σε μια περίοδο που η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων εξελίσσεται σε βασικό πρόβλημα για τη χώρα και αποτελεί θεσμοθετημένο στόχο της νέας Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας Διαχείρισης Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας, ο Δήμος Ηρακλείου πρωτοπορεί έχοντας εκπονήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με στόχο την προώθηση της διαλογής στην πηγή, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την αύξηση της κομποστοποίησης απολαμβάνοντας πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά.

Συγκεκριμένα οι δράσεις του A2UFood :

1. Αξιοποίηση του περισσεύματος τροφής και συγκεκριμένα το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων, ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού και τη διάθεσή του μέσα από το  Εναλλακτικό Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου.

2. Δημιουργία Μονάδας Βιοπλαστικού Υλικού για την παραγωγή κομποστοποιήσιμων υλικών (όπως σακούλες) από τροφικά υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης και

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ