Εγκρίθηκαν από τη Δημοτική Επιτροπή οι όροι της ανοιχτής χρηματοδοτικής γραμμής του δήμου από το ΤΠΔ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Δημοτική Επιτροπή, η εισήγηση του δημάρχου Ηρακλείου και προέδρου της Αλέξη Καλοκαιρινού, αναφορικά με τους όρους του δανείου ισοσκελισμού του προϋπολογισμού του Δήμου Ηρακλείου για το 2024.

Κατά την εισήγησή του ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός ενημέρωσε τη Δημοτική Επιτροπή για την έγκριση που έδωσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στη δημιουργία μιας ανοιχτής χρηματοδοτικής γραμμής προς τον Δήμο Ηρακλείου, ύψους 26.987.420 ευρώ, καθώς και για τις διαδικασίες που απαιτούνται από τώρα και στο εξής.

Επισημαίνοντας ότι δεν έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο δήμαρχος Ηρακλείου επανέλαβε το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο στο οποίο έπρεπε -και πρέπει-, όπως τόνισε, να κινηθεί η Δημοτική Αρχή, αλλά και το υψηλότατο κόστος που θα προέκυπτε για το Δήμο σε περίπτωση που δεν επιλεγόταν η λύση του δανεισμού, αλλά των παρατάσεων και των αναθεωρήσεων των συμβάσεων. Τόνισε επίσης ότι το επιτόκιο του 5,1%, θεωρείται καλό ακόμα και με τους όρους της τραπεζικής αγοράς, ενώ σε συνδυασμό και με τον πληθωρισμό, αποδεικνύεται ότι αυτή η επιλογή είναι η σωστή και είναι προς το συμφέρον του δήμου και των Δημοτών.

«Προχωράμε στην πορεία την οποία έχουμε σχεδιάσει, όπως το έχουμε προδιαγράψει. Το κάνουμε με γρήγορα βήματα, διότι είναι ανάγκη να γίνει γρήγορα. Είναι ανάγκη ο Δήμος Ηρακλείου να έχει έναν ορθό, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το συντομότερο δυνατό κι αυτό θα το επιτύχουμε με βάση τον σχεδιασμό και τις ενέργειές μας, μέχρι τις αρχές Απριλίου» ανέφερε σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής ο κ. Καλοκαιρινός.

Την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής θα κληθεί να εγκρίνει και το Δημοτικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη 28/3. Υπενθυμίζεται ότι για 20ετές δάνειο ύψους 26.987.420 ευρώ, θα υπάρχει σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 10 έτη 5,1% και κυμαινόμενο επιτόκιο για τα επόμενα 10 έτη, με δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δεκαετίας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Ουρανίας Μωραίτη

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ