Διακοπή ρεύματος στην πυρηνική μονάδα της Νατάνζ στο Ιράν

Το Ιράν κατηγόρησε τον περιφερειακό του εχθρό, το Ισραήλ, για σαμποτάζ στις σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ και υποσχέθηκε εκδίκηση για μια επίθεση που φαίνεται να είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε έναν μακρόχρονο συγκαλυμμένο πόλεμο.

Σύμφωνα με τον ημιεπίσημο ιστότοπο Nournews, το άτομο που προκάλεσε τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην υπόγεια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου έχει ταυτοποιηθεί. "Απαραίτητα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να συλληφθεί το άτομο αυτό", ανέφερε ο ιστότοπος χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Το συμβάν σημειώθηκε εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών από το Ιράν και τις ΗΠΑ να αναβιώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης από κοινού με τις μεγάλες δυνάμεις, μια συμφωνία στην οποία αντιτέθηκε σφόδρα το Ισραήλ, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν “εποικοδομητικές”, όπως τις χαρακτήρισαν, συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας η οποία κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά την παραβίαση από το Ιράν των ευαίσθητων ορίων της για τον εμπλουτισμό ουρανίου αφότου ο Τραμπ επανέφερε σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Οι ιρανικές αρχές περιέγραψαν το περιστατικό που σημειώθηκε χθες ενέργεια “πυρηνικής τρομοκρατίας” και επεσήμαναν ότι η Τεχεράνη επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ενεργήσει εναντίον των δραστών.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέρριψε απερίφραστα την ευθύνη στο Ισραήλ. "Οι Σιωνιστές επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση λόγω των προόδων μας προς την άρση των κυρώσεων (…) Δεν θα πέσουμε στην παγίδα τους... Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η ενέργεια σαμποτάζ να επηρεάσει τις συνομιλίες για τα πυρηνικά", δήλωσε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

“Όμως θα πάρουμε την εκδίκησή μας από τους Σιωνιστές”, τόνισε ο Ζαρίφ.

Πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών, μετέδωσαν ότι η κατασκοπευτική υπηρεσία Μοσάντ πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επιχείρηση σαμποτάζ στο υπόγειο συγκρότημα της Νατάνζ, προκαλώντας ενδεχομένως καθυστερήσεις μηνών στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Το Ισραήλ δεν έχει επισήμως σχολιάσει το συμβάν.

Ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι ενεργοποιήθηκε ένα ενεργειακό σύστημα έκτακτης ανάγκης στη Νατάνζ προκειμένου να αντισταθμίσει τη διακοπή. "Ο εμπλουτισμός ουρανίου δεν έχει σταματήσει στις εγκαταστάσεις", είπε.

Προχθές, Σάββατο η Τεχεράνη, η οποία επιμένει ότι επιθυμεί μόνο πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς και όχι για την κατασκευή ατομικής βόμβας από τη διαδικασία εμπλουτισμού, εγκαινίασε νέες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης στη Νατάνζ.

"Όλες οι συσκευές φυγοκέντρησης που τέθηκαν εκτός κυκλώματος στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ ήταν του τύπου IR-1", δήλωσε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις πρώτης γενιάς συσκευές φυγοκέντρησης του Ιράν που είναι πιο ευάλωτες σε διακοπές ρεύματος.

"Οι πυρηνικοί ειδικοί μας αξιολογούν τη ζημιά αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το Ιράν θα αντικαταστήσει τις κατεστραμμένες συσκευές φυγοκέντρησης εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ με προηγμένες".

Οι πιο προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης μπορούν να επεξεργάζονται ουράνιο σε μεγαλύτερη σχάσιμη καθαρότητα με ταχύτερο ρυθμό, βοηθώντας να δημιουργηθεί ένα απόθεμα που θα μπορούσε να συντομεύσει την πορεία του Ιράν προς την απόκτηση πυρηνικού όπλου, εάν βρίσκεται κοντά στην ανάπτυξη τέτοιων όπλων, σε σχέση με τις IR-1 που εξακολουθούν να κυριαρχούν στις αίθουσες παραγωγής της Νατάνζ.

Η συμφωνία του 2015 επιτρέπει στο Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο μόνο σε 5.060 συσκευές IR-1, σε μια μονάδα που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί περίπου 50.000, αλλά έχει αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο στη Νατάνζ με εκατοντάδες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης περιλαμβανομένων των IR-2m.

Παρά την ισχυρή αντίθεση του Ισραήλ η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι θα επανέλθει στη συμφωνία αν η Ισλαμική Δημοκρατία επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση με τους περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί στην παραγωγή πυρηνικού καυσίμου.

Ο Χατιμπζαντέχ δήλωσε πως οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα επαναληφθούν την Τετάρτη στη Βιέννη. Έχει επιτευχθεί διπλωματική πρόοδος, δήλωσαν απεσταλμένοι την Παρασκευή. Το Ιράν επιμένει πως όλες οι κυρώσεις των ΗΠΑ που πλήττουν βαρύτατα την εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία του πρέπει να αρθούν προτού σταματήσει την επιτάχυνση του εμπλουτισμού και αποκαταστήσει τους περιορισμούς στη διαδικασία.

Σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έκανε άμεση αναφορά στη Νατάνζ αν και είπε: "Ο πόλεμος εναντίος της πυρηνικοποίησης του Ιράν... είναι μια μαζική αποστολή".

Το περιστατικό της Νατάνζ δεν πρέπει να " υπονομεύσει" τις διαπραγματεύσεις, δηλώνει η Μόσχα

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει το περιστατικό που σημειώθηκε στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ στο Ιράν, το οποίο κατήγγειλε η Τεχεράνη ως ισραηλινή επίθεση, "να μην υπονομεύσει" τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

"Ελπίζουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα γίνει ένα 'δώρο' στους διάφορους αντιτιθέμενους στη συμφωνία και δεν θα υπονομεύσει τις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη", επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Δηλώνοντας την "ανησυχία" της, η Μόσχα εκτίμησε ότι "αν κακόβουλες ενέργειες είναι η αιτία αυτού του περιστατικού, μια τέτοια πρόθεση αξίζει έντονη καταδίκη".

Το υπουργείο δηλώνει "πεπεισμένο" ότι τα αίτια του περιστατικού θα αποτελέσουν αντικείμενο "ενδελεχούς έρευνας από το Ιράν", χαιρετίζοντας την "έγκαιρη" και "επαγγελματική" αντίδραση των Ιρανών ειδικών.

Χθες, Κυριακή, το Ιράν ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό συγκρότημα στη Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, υπέστη ένα "ατύχημα" που χαρακτήρισε "τρομοκρατική" πράξη, και το οποίο προκάλεσε "διακοπή ρεύματος" αλλά κανέναν "θάνατο ή τραυματισμό ή μόλυνση".

Η Τεχεράνη κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό της, ότι βρίσκεται πίσω από τη φερόμενη ως επίθεση και υποσχέθηκε "εκδίκηση".

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε την ώρα που συνομιλίες είναι σε εξέλιξη στη Βιένη σε μια προσπάθεια επιστροφής των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και άρσης των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία το 2018.

Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν δεν εγκατέλειψε ποτέ τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να τα αναπτύξει.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τον αμερικανό υπουργό Λόιντ Οστιν, που επισκέπτεται το Ισραήλ, ο Νετανιάχου δεν σχολίασε τις κατηγορίες της Τεχεράνης για ισραηλινή ενέργεια σαμποτάζ στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ.

«Το Ιράν δεν εγκατέλειψε ποτέ τη επιδίωξη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους που θα τα μεταφέρουν», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικές ικανότητες και να εκπληρώσει τον γενοκτόνο στόχο του της εξάλειψης του Ισραήλ».

Το Ιράν δηλώνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

 

Φώτο: STR (Πυρηνικες εγκαταστασεις στη Νατάνζ)

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΒΧ/ΑΓ/ΕΚ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ