Άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ενετικό Λιμάνι

Περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης σε σημείο του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων κλήθηκαν να διαχειριστούν σήμερα, στο πλαίσιο άσκησης, οι υπηρεσίες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, εθελοντές και η Εταιρεία «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος», που συμμετέχει μέσω σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στις διαδικασίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης.

Το σενάριο της άσκησης εξελίχθηκε υπό την επίβλεψη της τοπικής λιμενικής Αρχής και η πραγματοποίησή της έγινε προκειμένου να δοκιμαστεί στην πράξη ο εξοπλισμός, τον οποίο έχει προμηθευτεί το Λιμενικό Ταμείο, ώστε να γίνει δυνατή η αντιμετώπιση μικρής ρύπανσης από πετρελαιοειδή.

Σύμφωνα με το σενάριο, από σκάφος που ήταν δεμένο σε προβλήτα μπροστά από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου υπήρξε διαρροή καυσίμων στην θάλασσα. Για την αντιμετώπισή της, οι εμπλεκόμενοι μετέφεραν και άπλωσαν γύρω από το σκάφος το ειδικό πλωτό φράγμα προκειμένου να μην εξαπλωθούν τα πετρελαιοειδή και στη συνέχεια να αντληθούν από το νερό και να αποθηκευθούν σε ειδικούς κάδους.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διοικητής του Πρώτου Λιμενικού Τμήματος Χανίων, υποπλοίαρχος Βαγγέλης Κοκολογιαννάκης, για τη συγκεκριμένη άσκηση χρησιμοποιήθηκαν εξοπλισμός και υλικά με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν πως δεν θα εξαπλωθεί τυχόν ρύπανση εκτός του χώρου του λιμένα αλλά και για να περιοριστεί γύρω από το σκάφος που την προκάλεσε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διαδικασία απορρύπανσης από τυχόν θαλάσσια ρύπανση, επισημαίνοντας ότι «ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν έχει χρειαστεί να υπάρξει τέτοια επέμβαση στον χώρο του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Μανώλη Κοτσιφάκη, η άσκηση που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση ήταν επιτυχής.

Όπως τόνισε, «το σενάριο είναι συγκεκριμένο και αυτό που ελέγχεται είναι η ετοιμότητα των εμπλεκομένων να αντιμετωπίσουν φαινόμενο θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και η επάρκεια υλικών και μέσων».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος, μηχανικός Περιβάλλοντος Δημήτρης Κούσπαρης, αναφέρθηκε στο σενάριο της άσκησης, υπογραμμίζοντας ότι για τη διαδικασία της απορρύπανσης απαιτείται άμεση κινητοποίηση και διαχείριση από εξειδικευμένο προσωπικό.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ του Α. Νομικού
 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ