“Οι πρώτες εγκρίσεις στην Περιφέρεια για τα πολύ επείγοντα ήρθαν, και για την πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών-ζημιών από την θεομηνία στους πληγέντες Δήμους της Κρήτης θα διεκδικήσουμε δημόσιους και Ευρωπαϊκούς πόρους”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης στη έκτατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου παρουσία του Υπουργού Ανδρέα Ξανθού. (σ.σ.Η φωτογραφία του θέματος είναι από τη συνεδρίαση αυτή)  

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σήμερα (1/3) στην Π.Ε Ρεθύμνου με θέμα «Αποτίμηση καταστροφών στην Π.Ε Ρεθύμνου και συντονισμός για την αποκατάσταση τους από την θεομηνία» και τόσο από τον κ. Αρναουτάκη όσο και από τον κ Ξανθό και τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η ανάγκη για  συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζημιών και την στήριξη των πληγέντων Δήμων του Ρεθύμνου που έχουν ήδη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο μεγάλο εύρος των καταστροφών στις υποδομές με έμφαση το οδικό δίκτυο αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρια Λιονή ενώ έγινε φωτογραφική προβολή σε οθόνη μέρους των μεγάλων καταστροφών.

Στις καταστροφές και στην λήψη άμεσων μέτρων σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αναφέρθηκαν οι Δήμαρχοι των πληγέντων Δήμων, Ρεθύμνου, Αγ. Βασίλειου, Αμαρίου, Μυλοποτάμου κ.κ. Μαρινάκης, Ταταράκης, Μουρτζανός και Κόκκινος αντίστοιχα, ενώ παρών ήταν και ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μ. Καλλέργης.

Για την έγκαιρη κινητοποίηση και σημαντική βοήθεια των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, Σωμάτων Ασφαλείας, Εθελοντών, Στρατού, και όσων συμμετείχαν στην εξέλιξη του φαινομένου της θεομηνίας ,έδωσαν δημόσια συγχαρητήρια, ο Υπουργός, ο Περιφερειάρχης, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ρεθύμνου, οι Δήμαρχοι, οι συμμετέχοντες Αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Λεονταράκης Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Παρασύρης Παιδείας, Περιφερειακοί -Δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια, να τρέξουν το συντομότερο οι διαδικασίες αποκατάστασης, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο Περιφερειάρχης, και άλλοι εκπρόσωποι, τόνισαν τον κίνδυνο που ενέχει ο συνδυασμός των παραγόντων της κλιματικής αλλαγής και του φαινόμενου της αυθαιρεσίας με τα μπαζώματα ρεμάτων.

12 εκ. ευρώ ήδη  για τα Χανιά

Από πλευράς άμεσων χρηματοδοτικών εγκρίσεων αποκατάστασης, ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι ήδη για τα Χανιά έχουν εγκριθεί προς την Περιφέρεια τα πρώτα 12 εκατ. ευρώ, και για το Ρέθυμνο αναμένεται η έγκριση των πρώτων 5 εκατ.  ευρώ, την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης σε δήλωση του στα ΜΜΕ στο Ρέθυμνο, ανέφερε: «Έχουμε την κήρυξη τριών δήμων σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης, Ρεθύμνου Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου. Πιο μπροστά έχει κηρυχθεί ο Δήμος Αμαρίου, άρα οι τέσσερις δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου εκτός των Ανωγείων είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει ανακοίνωση από την κυρία Υπουργό για την παράταση των φορολογικών εκκρεμοτήτων και των ληξιπρόθεσμων που είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί είναι μέχρι τον Αύγουστο.  Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η καταγραφή όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα και στο επαρχιακό δίκτυο και με τους Δημάρχους να κάνουμε ανά δήμο αναλυτική καταγραφή ποια είναι τα προβλήματα και πώς μπορούν να αποκατασταθούν. Εμείς ήδη έχουμε ζητήσει ένα ποσό των 5 εκατομμυρίων για την Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, ενώ ήδη έχουμε πάρει 12 εκατομμύρια για τα Χανιά για να ξεκινήσουν οι άμεσες παρεμβάσεις. Χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που με την καταγραφή όλων των προβλημάτων των έργων που πρέπει να γίνουν και τον τρόπο που πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν. Θα είμαστε σε συνεχή συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών για το πώς μπορούν να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες και να διεκδικήσουμε τους πόρους που χρειάζεται για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι το Καλοκαίρι».

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην πρώτη χρηματοδότηση της Περιφέρειας για την ΠΕ Ρεθύμνου, είπε:  «Θεωρώ ότι την ερχόμενη εβδομάδα για το Ρέθυμνο θα έχουμε τα 5 εκατομμύρια από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι για το Κουρταλιώτικο Φαράγγι ,το επαρχιακό οδικό δίκτυο, αυτά τα χρήματα και οι δήμοι θα είναι σε μεταγενέστερη φάση που θα δώσουν τα δικά τους έργα μέσα από τα ολοκληρωμένα σχέδια που θα φέρουν στην Περιφέρεια, στα αρμόδια Υπουργεία».

Χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Περιφερειάρχης  αναφέρθηκε στην πρόθεση της Περιφέρειας να διεκδικήσει παράλληλα με τους δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ εκτίμησε ότι, το ύψος των ζημιών-καταστροφών σε Ρέθυμνο και Χανιά θα φτάσουν τα 150 εκ. ευρώ.

Εργασίες στον ΒΟΑΚ

Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα έργα αποκατάστασης στον ΒΟΑΚ από το αρμόδιο Υπουργείο, στις μελέτες του ΟΑΚ, ενώ ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες για την συνεργασία.

«Πρέπει να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες την Αστυνομία την Πυροσβεστική τις τεχνικές μας υπηρεσίες την πολιτική προστασία γιατί πραγματικά όλοι οι άνθρωποι δούλεψαν άμεσα σε συνεργασία με τους Δήμους τους Δημάρχους». ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε και πρέπει να το πούμε ότι δεν ήταν μία εύκολη κατάσταση ήταν ίσως η δυσκολότερη που έχουμε βιώσει όλα τα χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης και για το νησί μας. Πάνω από όλα αυτό το οποίο ενδιαφέρει είναι να λυθούν τα προβλήματα όσο το δυνατόν συντομότερα. Το Υπουργείο Υποδομών ανέλαβε για το βόρειο οδικό άξονα να κάνει την κατασκευή όλων των έργων που χρειάζονται για τις καταπτώσεις και όλο το μήκος ειδικά από το Ηράκλειο μέχρι τα Χανιά, μέχρι το Σταλό».

diazomaportal.com Admin

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ