Το Υπ. Συμβ. της Αιθιοπίας ενέκρινε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Το υπουργικό συμβούλιο της Αιθιοπίας ενέκρινε σήμερα την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί για έξι μήνες πριν από τη λήξη της υπό το φως της αλλαγής των συνθηκών ασφαλείας στη χώρα, ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση το γραφείο του πρωθυπουργού Αμπίι Άχμεντ.

Η Αιθιοπία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Νοέμβριο όταν δυνάμεις από τη βόρεια επαρχία Τιγκράι δήλωσαν πως ανέκτησαν έδαφος και πως σχεδίαζαν να πορευθούν προς την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Η κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ο στρατός εκδιώκει τις δυνάμεις της Τιγκράι από τις βόρειες περιοχές Αμχάρα και Αφάρ, απορρίπτοντας τις δηλώσεις των δυνάμεων της Τιγκράι ότι οπισθοχωρούν οικειοθελώς ώστε να δημιουργήσουν ένα "άνοιγμα για ειρήνη".

"Τώρα φθάσαμε σε ένα στάδιο όπου οι απειλές μπορούν να εξουδετερωθούν μέσω τακτικών μηχανισμών και μηχανισμών επιβολής του νόμου", αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου έχει σταλεί στη Βουλή για έγκριση.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο στρατός ανέφερε ότι σχεδίαζε να εισέλθει στην πρωτεύουσα της Τιγκράι Μεκέλε και να "εξοντώσει" τις δυνάμεις των ανταρτών.

Η δήλωση γίνεται εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών να τεθεί τέλος στη σύγκρουση που ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020 και έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και σε εκτεταμένο λιμό.

 

ΒΧ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ