Το Κοινοβούλιο της Σουηδίας εξέλεξε και πάλι πρωθυπουργό τη Μαγκνταλένα Άντερσον

Το Κοινοβούλιο της Σουηδίας εξέλεξε σήμερα νέο πρωθυπουργό, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από επτά ημέρες, τη Μαγκνταλένα Άντερσον, αφήνοντας την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας να διαπλεύσει ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό.

Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών εξελέγη από τους βουλευτές με 173 ψήφους κατά, 101 ψήφους υπέρ και 75 αποχές. Στη Σουηδία, μια κυβέρνηση εγκρίνεται όταν μια απόλυτη πλειοψηφία 175 βουλευτών δεν την καταψηφίζει.

Η πρώην υπουργός Οικονομικών είχε κερδίσει μια παρόμοια ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα αλλά παραδέχθηκε την ήττα της μερικές ώρες αργότερα, όταν ένας μικρότερος εταίρος στον συνασπισμό εγκατάλειψε την κυβέρνηση μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Η Άντερσον θα σχηματίσει τώρα κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία θα αποτελείται μόνο από το κόμμα της.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέχουν 100 έδρες στο Κοινοβούλιο των 349 εδρών και θα εξαρτώνται από αρκετά άλλα κόμματα προκειμένου να εφαρμόσουν πολιτική. Από το 1979, δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση με τόσο μικρή υποστήριξη στο Κοινοβούλιο.

Περιπλέκοντας την εικόνα, η Άντερσον θα πρέπει να κυβερνήσει με έναν προϋπολογισμό ο οποίος έχει διαμορφωθεί εν μέρει από τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα, περιλαμβανομένου του αντιμεταναστευτικού Σουηδοί Δημοκράτες, τα εκλογικά κέρδη των οποίων την τελευταία δεκαετία βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αναταραχής στη Σουηδία.

Η αδύναμη θέση της οφείλεται σε ένα τελματωμένο Κοινοβούλιο όπου ούτε η κεντροαριστερά ούτε η κεντροδεξιά μπορούν να συγκροτήσουν πλειοψηφία από μόνες τους.

Οι εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενδέχεται να μην ξεκαθαρίσουν το τοπίο καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν μεγάλες αλλαγές στη συνολική πολιτική ισορροπία.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP/ΒΧ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ