Η Γερμανία θα στείλει άλλους 350 στρατιώτες στη Λιθουανία, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ, εν μέσω της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

«Ο Μπούντεσβερ (σ.σ. ο γερμανικός στρατός) στέλνει άλλους 350 στρατιώτες στη μάχιμη μονάδα της Λιθουανίας», ανέφερε η υπουργός Κριστίν Λάμπρεχτ, από το Μύνστερ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. «Εντείνουμε έτσι τη συμβολή μας όσον αφορά τις δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας στους συμμάχους μας», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Συμμαχία «μπορεί να υπολογίζει» στη Γερμανία.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να στείλει επιπρόσθετες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής.

Η Γερμανία είναι επικεφαλής μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα 500 Γερμανοί στρατιώτες.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται στο φόντο των εντεινόμενων ανησυχιών της Δύσης ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία. Οι δυτικές χώρες κατηγορούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Η Μόσχα διαψεύδει ότι σκοπεύει να εισβάλει, αλλά απαιτεί από τη Δύση σημαντικές εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Ο Σολτς, που επικρίνεται στη Γερμανία και στο εξωτερικό για την υποτιθέμενη υποχωρητικότητά του απέναντι στη Μόσχα, βρίσκεται σήμερα στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Αυτήν την εβδομάδα θα έχει επίσης συνομιλίες στο Βερολίνο με τους ηγέτες των βαλτικών χωρών ενώ την επόμενη θα πάει στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/Φ.Γ.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ