Τη σθεναρή στάση της Τουρκίας, σχετικά με την αγορά του πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο Ρώσος αξιωματούχος, η στάση αυτή επιβεβαιώνεται κάθε φορά, παρά τις αμερικανικές πιέσεις.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ μέρα - παρά - μέρα κάνουν δηλώσεις, αντιδρώντας σ’ αυτή την αγορά, ενώ το θέμα που θα έπρεπε να συζητηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών είναι το πώς μια άλλη σύμμαχος χώρα του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να στέλνουν νταλίκες με όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας».

«Αυτή είναι η ουσία και για να αποφύγουν αυτή τη συζήτηση κρατούν τακτικά στην επικαιρότητα άλλα θέματα» πρόσθεσε και συνέχισε: «Βλέπετε ότι στα στρατόπεδα που εκπαιδεύονται τα μέλη του ΡΚΚ στην Συρία, κυματίζει η σημαία των ΗΠΑ. Βλέπετε ότι οι επικεφαλής των τρομοκρατών αυτών φωτογραφίζονται με Αμερικανούς στρατιώτες και αξιωματικούς».

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα, προκειμένου να μην προχωρήσει στην προμήθεια των ρωσικών S-400, θεωρώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη υπονομεύει την άμυνα του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, έχει προχωρήσει στο «πάγωμα» των διαδικασιών προμήθειας των – πέμπτης γενιάς – αμερικανικών μαχητικών F-35.

Πέραν των εξοπλιστικών, μία ακόμη πηγή σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας συνίσταται και στην πρόθεση της Άγκυρας να ξεκινήσει άμεσα μία νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, πλήττοντας θέσεις Κούρδων μαχητών -στενών συμμάχων της Ουάσιγκτον στη «μάχη» εναντίον του ISIS.

naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ