Στη λίστα του Time με τους 100 με την μεγαλύτερη επιρροή ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν, ο Λάι Τσινγκ-τε, βρίσκεται στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2024, μια επιλογή που, σύμφωνα με τον ίδιο, αντανακλά «την ανθεκτικότητα και την ενότητα του λαού της Ταϊβάν».

«Αυτή η αναγνώριση δεν είναι μόνο δική μου, αλλά αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα και την ενότητα του λαού της Ταϊβάν (...). Θα εργαστώ ακούραστα για να προωθήσω την ειρήνη και την ευημερία», έγραψε ο Λάι σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο X, λέγοντας ότι είναι "τιμή" του που το Time τον περιέλαβε στη λίστα του.

Ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος Λάι, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου για να διαδεχθεί την Τσάι Ινγκ-γουέν, θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Μαΐου, σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας.

Η ένταξη του Λάι Τσινγκ-τε στη λίστα του Time σηματοδοτεί μια «σημαντική αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών επιτευγμάτων» του λαού της Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα το προεδρικό γραφείο.

Ο Λάι «θα φέρει την κρίσιμη ευθύνη για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας της Ταϊβάν», πρόσθεσε η προεδρία.

Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταϊβάν είναι μια από τις επαρχίες της, την οποία δεν έχει καταφέρει ακόμη να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά της από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Υποστηρίζει ότι τάσσεται υπέρ της «ειρηνικής» επανένωσης με το νησί, αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Η Κίνα έχει εντείνει τη στρατιωτική και πολιτική πίεση τα τελευταία χρόνια και κατήγγειλε τον Λάι ως «επικίνδυνο αυτονομιστή» επειδή αρνείται, όπως η Τσάι, να αναγνωρίσει τις διεκδικήσεις του Πεκίνου.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ, ο οποίος ανέβηκε στη δεύτερη θέση πέρυσι, επίσης βρίσκεται στη λίστα με τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή του Time.

Η Τσάι μπήκε στη λίστα το 2020, με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ να την αποκαλεί «φάρο που διώχνει τη σκιά της Κίνας και λέει στον κόσμο ότι η Ταϊβάν δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

 

Φώτο: Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν, ο Λάι Τσινγκ-τε (DANIEL CENG).

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΜΑΡ.ΜΙ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ