Το κόμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, AKP, υπέστη μεγάλη εκλογική ήττα στις δημοτικές εκλογές, χάνοντας τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας μετά από μία από μία πολύ στενή αναμέτρηση.

Η ήττα αυτή περιπλέκει τα σχέδια του Τούρκου προέδρου για να αντιμετωπίσει την ύφεση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ερντογάν είχε τελέσει δήμαρχος την δεκαετία του 1990, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) βρίσκεται 0,28 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον αντίπαλο του Μπιναλί Γιλντιρίμ, με το 100% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. O Γιλντιρίμ αρνήθηκε την εγκυρότητα του αποτελέσματος, καταγγέλλοντας «παρατυπίες» σε πολλά εκλογικά κέντρα.

Στην Αγκυρα, τα τουρκικά μέσα μετέδωσαν «καθαρή νίκη» του υποψηφίου του CHP, αλλά το AKP δήλωσε ότι πρόκειται να καταθέσει ένσταση.

H αντιπολίτευση κατάφερε να επικρατήσει και στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και στις περισσότερες παραλιακές περιοχές.

Η ήττα του Ερντογάν αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του AKP. «Θα υπάρξουν αλλαγές στον στενό κύκλο του Ερντογάν και στο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε αξιωματούχος που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος. «Οι αγορές αναμένουν να υπάρξουν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Η εξέλιξη αυτή κάνει αναγκαία μία αλλαγή», πρόσθεσε.

Οι εκλογές αποτελούσαν σημαντικό τεστ για τον Ερντογάν, ο οποίος είχε γίνει το «πρόσωπο» της προεκλογικής καμπιάνας, πραγματοποιώντας προεκλογικές ομιλίες σε ολόκληρη την Τουρκία αδιάκοπα για δύο μήνες.

«Αν χάσαμε κάποιες πόλεις», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε σωστά τις θέσεις μας σε κάποιους ψηφοφόρους».

Οι εκλογές «στιγματίστηκαν» επίσης από τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στη διάρκεια επεισοδίων σε εκλογικά κέντρα της χώρας.

Τα τουρκικά κόμματα έχουν τρεις ημέρες να υποβάλλουν ενστάσεις για τα αποτελέσματα, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ