Κοινό μέτωπο συγκροτούν Ρωσία και Κίνα για να καταγγείλουν ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες την αμερικανική επιρροή και τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών στην Ευρώπη και στην Ασία (ΝΑΤΟ και AUKUS) στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την συνάντησή τους στο Πεκίνο οι πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και απηχεί τις «κοινές τους θέσεις» για την ασφάλεια, αλλά και για μακρά σειρά διεθνών θεμάτων.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο δυνάμεων με την Δύση ενίσχυσαν τους σινορωσικούς δεσμούς . Ο ρώσος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να επιβεβαιώσει την παρουσία τους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και να καταγγείλει το διεθνές μποϊκοτάζ.

Ετσι, Πεκίνο και Μόσχα καλούν το ΝΑΤΟ να σταματήσει την διεύρυνσή του, ενώ η Μόσχα εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της απέναντι στην στάση του Πεκίνου ως προς την Ταϊβάν και αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ανεξαρτησία της υπό οποιαδήποτε μορφή.

Ο Σι Τζινπίνγκ έκανε σαφές ότι Κίνα και Ρωσία υποστηρίζουν αποφασιστικά η μία την άλλη στην υπεράσπιση των θεμελιωδών τους συμφερόντων και ότι θα εμβαθύνουν την «ακλόνητη στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον» στρατηγική τους συνεργασία.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι δήλωσε επίσης ότι Κίνα και Ρωσία θα υποστηρίξουν η μία την άλλη στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΕΚ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ