Υποκύπτοντας στις πιέσεις, ο Αμερικανός προέδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε διαταγή για την «καθήλωση» των αεροσκαφών Boeing 737 Μax 8 και Max 9, σε μια απόφαση που οδήγησε τη μετοχή της εταιρείας σε ελεύθερη πτώση, με απώλειες σχεδόν 2%. Μετά την απόφαση των ΗΠΑ, είναι πλέον καθολική η απαγόρευση των συγκεκριμένων αεροσκαφών από τις διεθνείς αρχές αεροπορικής ασφαλείας. Είχε προηγηθεί λίγες ώρες πριν ο Καναδάς, με τις καναδικές αρχές να επικαλούνται «νέα στοιχεία» που οδήγησαν σε αλλαγή στάσης,

Οι αρχές αεροπορικής ασφαλείας ανά τον κόσμο «καθηλώνουν» τα αεροσκάφη 737 ΜΑΧ της Boeing, έπειτα από το τραγικό δυστύχημα της Κυριακής στην Αιθιοπία, το δεύτερο μέσα σε πέντε μόλις μήνες. Η FAA στις ΗΠΑ, όπου έχει την έδρα της η Boeing, αποτελούσε εξαίρεση. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, έχουν ενημερωθεί όλες οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ για τη σχετική απόφαση καθήλωσης των αεροσκαφών, ενώ επρόκειτο να ενημερωθεί και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας(FAA).

Mία ημέρα πριν, παρόμοια απόφαση είχε λάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), αναστέλλοντας όλες τις πτήσεις των Boeing 737-8 και 737-9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της Κυριακής. Είχαν προηγηθεί  ανάλογες αποφάσεις από περισσότερες από 15 χώρες -μεταξύ των οποίων και πολλές ευρωπαϊκές- για την «καθήλωση» των 737 Max 8 και Max 9 της Boeing.

Οι 20 χώρες με τον μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών Boeing 737 Μax 8(είτε μέσω ιδιοκτησίας είτε με leasing) διαθέτουν συνολικά 332 αεροσκάφη. Μετά και την απόφαση των ΗΠΑ, όλες οι χώρες -Κίνα, Καναδάς, Ινδία, Τουρκία, Νορβηγία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Πολωνία, Δημ. Τσεχίας, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό, Ιρλανδία, Ομάν, Ισλανδία, Αργεντινή, Αιθιοπία και Βέλγιο- έχουν επιβάλει απαγόρευση στα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

naftemporiki.gr

Φωτογραφία: REUTERS/EDGAR SU

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ