Η εκτροφή τίγρεων για εμπόριο με το εξωτερικό, στο πρότυπο της εκτροφής λιονταριών που είναι νόμιμη στη Νότια Αφρική, απειλεί το είδος αυτό, ο πληθυσμός του οποίου βρίσκεται ήδη σε πτώση, προειδοποιεί σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ένωση προστασίας ζώων.

Σε όλο τον κόσμο απομένουν περίπου 4.000 τίγρεις που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Four Paws, 359 τίγρεις εκτρολφής εξήχθησαν από τη Νότια Αφρική από το 2011 ως το 2020. Περίπου 255 πωλήθηκαν σε ζωολογικούς κήπους.

Οι τίγρεις δεν προέρχονται από τη Νότια Αφρική και δεν υπάρχει κάποιος αριθμός για τον πληθυσμό τους στη χώρα. Το είδος αυτό δεν αναφέρεται επίσης ρητά στους νόμους για την προστασία των ζώων, αφήνοντας "παραθυράκια που επιτρέπουν στο εμπόριο" να λειτουργήσει εις βάρος των ζώων αυτών, δηλώνει ο ειδικός της μκο Κιέραν Χάρκιν.

"Η ασιατική αγορά υπάρχει ήδη, η ζήτηση υπάρχει ήδη, είναι απολύτως λογικό οι εκτροφείς να περάσουν στο εμπόριο της τίγρης, το οποίο είναι ακόμη πιο επικερδές από αυτό των λιονταριών", εξηγεί.

Η Four Paws ζητεί από τη Νότια Αφρική να δώσει τέλος στην εκτροφή για εμπορικούς λόγους των μεγάλων αυτών αιλουροειδών, ο πληθυσμός των οποίων μειώνεται εν μέρει λόγω του εμπορίου με τις ασιατικές χώρες.

"Καλούμε τη Νότια Αφρική να σταματήσει να υποστηρίζει αυτήν την αγορά και να υπερασπιστεί την άγρια ζωή με το να μη διαιωνίζει το εμπόριο ειδών που ο πληθυσμός τους φθίνει", σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Χάρκιν, η χώρα παρακάμπτει τους διεθνείς νόμους που προβλέπουν ότι οι τίγρεις δεν πρέπει να εκτρέφονται για εμπορικούς σκοπούς. Ορισμένες φάρμες εμπορεύονται τα οστά, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική.

Οι εθνικές νομοθεσίες και οι διεθνείς συμφωνίες οφείλουν να "επανεξεταστούν διότι σαφώς δεν λειτουργούν", σύμφωνα με την διευθύντρια της Four Paws στη Νότια Αφρική Φιόνα Μάιλς. Αν τα είδη που απειλούνται δεν προστατευθούν, "τα μεγάλα αιλουροειδή κινδυνεύουν μια μέρα να μην υπάρχουν πλέον παρά μόνον μέσα σε κλουβιά", προειδοποιεί σε ανακοίνωση.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΣΜ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ