Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε οι οικογένειες των διπλωματών των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένοι στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Το τοπικό προσωπικό μπορεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία εάν το επιθυμεί· ευρύτερα, οι Αμερικανοί στην ουκρανική επικράτεια «πρέπει να εξετάσουν τώρα» την αναχώρησή τους με εμπορικές πτήσεις ή άλλα μεταφορικά μέσα, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ απευθύνουν και «ισχυρή σύσταση» στους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία

Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία «εξαιτίας της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία», ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απευθύνεται «ισχυρή σύσταση» στους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μεταβούν στη Ρωσία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, επικαλούμενο για να δικαιολογήσει την οδηγία αυτή «την πιθανότητα παρενόχλησής τους», ειδικά από τη ρωσική αστυνομία, και«αυθαίρετης εφαρμογής της τοπικής νομοθεσίας».

 Το Κίεβο κρίνει "πρόωρη" και "υπερβολική" την απόφαση της Ουάσινγκτον

Η Ουκρανία έκρινε σήμερα "πρόωρη" και "υπερβολική" την απόφαση της Ουάσινγκτον να ανακαλέσει τις οικογένειες των διπλωματών της που έχουν τοποθετηθεί στο Κίεβο εν μέσω φόβων για μια ρωσική εισβολή.

"Σεβόμενοι το δικαίωμα των ξένων κρατών να εγγυώνται την ασφάλεια των διπλωματικών τους αποστολών, θεωρούμε αυτό το μέτρο από την αμερικανική πλευρά πρόωρο" και "υπερβολικό", αναφέρει ο εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας Όλεγκ Νικολένκο σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία κατηγορείται από τους δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και ότι προετοιμάζει μια εισβολή στη γειτονική της χώρα.

Στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μαίνεται από το 2014 πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές, των οποίων το Κρεμλίνο θεωρείται ευρέως ότι είναι ο οικονομικός και στρατιωτικός χορηγός.

Παρά την τρέχουσα ένταση, "η κατάσταση της ασφάλειας δεν έχει δει καμία ριζική αλλαγή τον τελευταίο καιρό: η απειλή νέων κυμάτων ρωσικής επιθετικότητας παραμένει σταθερή από το 2014 και η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα (της Ουκρανίας) άρχισε ήδη τον περασμένο Απρίλιο", γνωστοποίησε ο Νικολένκο.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε "διατήρηση της ψυχραιμίας", καταδικάζοντας ταυτοχρόνως τις "προσπάθειες" της Μόσχας για την "αποσταθεροποίηση της εσωτερικής κατάστασης στην Ουκρανία".

Η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βλέπει λόγο να "δραματοποιούνται" οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και ότι η ίδια δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ όσον αφορά την απομάκρυνση των οικογενειών των διπλωματών.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε πολεμική πρόθεση ένατι του Κιέβου, αλλά συνδέει μια αποκλιμάκωση των εντάσεων με συνθήκες που θα εγγυώνται κυρίως τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα προς την Ουκρανία.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΣΜ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ