Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στο Χαρτούμ

Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που επιχειρούσαν να φτάσουν στο προεδρικό μέγαρο, σε άλλη μία κινητοποίηση εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος της χώρας.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, μαχαιρώθηκε από έναν διαδηλωτή.

Τεράστια πλήθη κατεβαίνουν συχνά στους δρόμους όλης της χώρας ζητώντας να αναλάβουν τη διακυβέρνηση οι πολιτικοί, μετά το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου 2021, με το οποίο μπήκε τέλος στη συμφωνία πολιτικών και στρατιωτικών να μοιραστούν την εξουσία.

Γιατροί που έχουν συνταχθεί με το κίνημα διαμαρτυρίας υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 63 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από αληθινές σφαίρες ή από τα δακρυγόνα που εκτοξεύουν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαδηλώσεις, οι γέφυρες και οι δρόμοι σήμερα παρέμειναν ανοιχτοί και η αστυνομική παρουσία ήταν μικρότερη, αφού οι συντονιστικές, οργανωτικές επιτροπές μετέθεσαν την κινητοποίηση από την Τετάρτη για την Πέμπτη. Το Ίντερνετ και το τηλεφωνικό δίκτυο λειτουργούσαν κανονικά.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές φορούσαν προστατευτικά γυαλιά, μάσκες και γάντια για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα, ενώ όδευαν προς το προεδρικό μέγαρο. Άλλοι έσπαγαν τα πεζοδρόμια για να φτιάξουν οδοφράγματα, σύμφωνα με έναν μάρτυρα, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Πολλοί ζητωκραύγασαν ακούγοντας τους αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα.

Αφού κατάφεραν να φτάσουν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το προεδρικό μέγαρο, οι δυνάμεις ασφαλείας τους απώθησαν, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης. Ο μάρτυρας είπε ότι τραυματισμένοι και λιπόθυμοι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από το σημείο με μηχανάκια.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι το απόγευμα οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να πυροβολούν τους διαδηλωτές που αποχωρούσαν και κατευθύνονταν σε μια γειτονική συνοικία.

Η στρατιωτική ηγεσία υποστηρίζει ότι με το πραξικόπημα έσωσε το Σουδάν από το χάος και δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει ειρηνικά.

 

Φώτο: Αρχείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/Φ.Γ.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ