Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αξιώνει η Χαμάς να πει ναι στην κατάπαυση του πυρός

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες Τετάρτη το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς να αποδεχθεί την πιο πρόσφατη πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σε μερικά 24ωρα ο πόλεμος θα συμπληρώσει επτά μήνες, ενώ επανέλαβε την αντίθεση της Ουάσιγκτον στη διεξαγωγή χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας του Ισραήλ στη Ράφα, που η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει πως θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, που συνέχισε στο Ισραήλ την έβδομη αποστολή του στην Εγγύς Ανατολή έπειτα από ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου, δήλωσε αποφασισμένος να εξασφαλίσει «τώρα» συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται πολύ καλή πρόταση αυτή τη στιγμή. Η Χαμάς πρέπει να πει ναι», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ, με φόντο ισραηλινούς διαδηλωτές που εναντιώνονται στον πόλεμο.

Η απόρριψη αυτής της πρότασης από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα θα αποτελούσε απόδειξη πως δεν έχει «το παραμικρό ενδιαφέρον» για τους Γαζαίους, πρόσθεσε αργότερα ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Αν η Χαμάς νοιάζεται αληθινά για τους Παλαιστίνιους και θέλει να δει να αμβλύνονται τα δεινά που υπομένουν άμεσα, πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία», επέμεινε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, που η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε να επαναλειτουργήσει τον περασμένο μήνα για να αυξηθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα.

Οι χώρες που μεσολαβούν —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— αναμένουν την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση, που προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 40 ημέρες και ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους σε φυλακές του Ισραήλ.

«Πολύ σαφείς όροι»

Η Χαμάς θα απαντήσει «πολύ σύντομα», διαβεβαίωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερο στέλεχός της, ο Σουχάιλ αλ Χίντι, υπογραμμίζοντας πως το κίνημα συνεχίζει να αξιώνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη μικρή παραθαλάσσια παλαιστινιακή περιοχή.

Η Χαμάς είναι ανοικτή «σε όλες τις πρωτοβουλίες για να τερματιστεί ο πόλεμος (...) όμως με την επιφύλαξη πως δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν οι πολύ σαφείς όροι» που έχει θέσει, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, το Ισραήλ επρόκειτο να περιμένει ως χθες βράδυ την απάντηση, προτού αποφασίσει αν θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για την έγκριση της συμφωνίας.

«Ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός που θα ξαναφέρει ομήρους σπίτι και να την εξασφαλίσουμε τώρα. Και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να μη γίνει αυτό θα ήταν η Χαμάς», είπε στον κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους νωρίτερα χθες στο Τελ Αβίβ ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ανακωχή μιας εβδομάδας επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων 80 Ισραηλινών και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων που κρατούνταν στο Ισραήλ. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά.

Έκτοτε, οι προσπάθειες των μεσολαβητών παρέμειναν άκαρπες.

Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, απαιτεί «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός προτού δεχθεί να κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία.

Το Ισραήλ αρνείται, δηλώνοντας αποφασισμένη να συνεχίσει τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις ως την «απόλυτη νίκη» επί του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Η ειδικός Μεϊράβ Ζονσάιν, του ινστιτούτου μελετών International Crisis Group, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο «απαισιόδοξη για το ενδεχόμενο η Χαμάς να αποδεχθεί συμφωνία που δεν θα συμπεριλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

«Θα μπούμε στη Ράφα»

Στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου την αμερικανική αντίθεση στην χερσαία επίθεση στη Ράφα, πόλη που έχει μεταμορφωθεί σε απέραντο καταυλισμό ενάμισι εκατομμυρίου Παλαιστινίων προσφύγων, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως η Ουάσιγκτον υπέδειξε «καλύτερες λύσεις» στο Ισραήλ από «ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση» στη Ράφα για την «αντιμετώπιση» της Χαμάς.

Ο κ. Νετανιάχου επανέλαβε προχθές Τρίτη πως είναι αποφασισμένος να διατάξει την επίθεση στην πόλη, που ο ίδιος θεωρεί το τελευταίο οχυρό της Χαμάς, παρά τις ανησυχίες και τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας, που φοβάται πολύ βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Η ιδέα πως θα σταματήσουμε τον πόλεμο προτού επιτύχουμε τους στόχους μας είναι εκτός συζήτησης. Θα μπούμε στη Ράφα και θα εξαλείψουμε τα τάγματα της Χαμάς, με ή χωρίς συμφωνία» κατάπαυσης του πυρός, επέμεινε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, της πιο δεξιάς στην ιστορία της χώρας.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, 129 από αυτούς παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τουλάχιστον 34 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Στην ευρεία στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα στον παλαιστινιακό θύλακο, υποσχόμενο να αφανίσει τη Χαμάς, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 34.568 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε χθες βομβαρδισμούς στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ιδίως στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ.

Περισσότερα συντρίμμια απ’ ό,τι στην Ουκρανία

Στον θύλακο, όπου ο ΟΗΕ φοβάται την εκδήλωση γενικευμένου λιμού, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία υποβάλλεται σε δρακόντειους ισραηλινούς ελέγχους, εισέρχεται με το σταγονόμετρο, κυρίως από την Αίγυπτο μέσω της διέλευσης στη Ράφα.

Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε πάντως χθες ικανοποίηση για την πρόοδο στις παραδόσεις, παροτρύνοντας ταυτόχρονα το Ισραήλ να κάνει περισσότερα, στο Κερέμ Σαλόμ, το ένα από τα δύο σημεία διέλευσης βοήθειας μέσω Ισραήλ.

«Η πρόοδος είναι πραγματική, αλλά, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες στη Γάζα, πρέπει να επιταχυνθεί», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Το Ισραήλ άνοιξε, για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, τη διέλευση Έρετς, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, 30 φορτηγά με τρόφιμα και ιατρικό υλικό εισήλθαν χθες στον θύλακο μέσω Έρετς από την Ιορδανία.

Ο στρατός των ΗΠΑ κατασκευάζει παράλληλα τεχνητό προσωρινό λιμάνι ανοικτά της Γάζας, που θα επιτρέψει εντός του μήνα να παραδίδεται περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια διά θαλάσσης, μέσω Κύπρου. Το Πεντάγωνο ανέφερε χθες πως οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί κατά «το 50% και πλέον».

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει πελώριες καταστροφές στον μικρό θύλακο, όπου σήμερα υπάρχουν περισσότερα συντρίμμια και ερείπια από ό,τι στην Ουκρανία, δήλωσε χθες στη Γενεύη αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδιος για την άρση ναρκοπεδίων και την απομάκρυνση πυρομαχικών που δεν έχουν πυροδοτηθεί.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ