Ο Ρώσος ΥΠΑΜ δηλώνει ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της πρέπει να εντείνουν τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Ασία

Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της στην Ασία θα πρέπει να επεκτείνουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με άμεση απειλή από τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επεκτείνουν την επιρροή τους στην ασφάλεια στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν σε συνεδρίαση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), που περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

«Πιστεύω ότι όλοι οι παρόντες συμμερίζονται την άποψη ότι η ανάπτυξη στρατιωτικής υποδομής στην περιοχή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Σοϊγκού.

«Τέτοιες προθέσεις πρέπει να θεωρούνται άμεση απειλή στη σταθερότητα στον χώρο του SCO».

Τα κράτη μέλη του SCO θα πρέπει να επεκτείνουν το εύρος και τον γεωγραφικό χώρο των στρατιωτικών τους ασκήσεων, δήλωσε ο Σοϊγκού στη συνεδρίαση στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα.

Η ομιλία του υπογράμμισε την πρόθεση της Ρωσίας να ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς με εταίρους στην Ασία και να αντιταχθεί στην όποια διάβρωση της επιρροής της εκεί παρά τις μεγάλες απαιτήσεις προς το στρατό από τον πόλεμο που διεξάγει εδώ και πάνω από δύο χρόνια στην Ουκρανία. Στο εσωτερικό της Ρωσίας, ο Σοϊγκού συγκεντρώνει μεγαλύτερο από το συνηθισμένο ενδιαφέρον ύστερα από τη σύλληψη ενός εκ των υφυπουργών του αυτή την εβδομάδα σε σκάνδαλο διαφθοράς, μια εξέλιξη που απειλεί να τον αποδυναμώσει πολιτικά.

Στην ομιλία του, ο Σοϊγκού κατηγόρησε τις υπό τις ΗΠΑ συμμαχίες QUAD και AUKUS ότι προσπαθούν να αναδιαμορφώσουν τη δομή ασφαλείας στην περιοχή του Ειρηνικού με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ίδιες και είπε ότι ολοένα και μεγαλύτερη πίεση ασκείται στην Κίνα αναφορικά με την Ταϊβάν.

Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι η βασική απειλή στην κεντρική Ασία προέρχεται από «ριζοσπαστικές τρομοκρατικές οργανώσεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν». Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να αποκαταστήσουν την επιρροή τους στην περιοχή, την οποία έχασαν μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν το 2021.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν την ευθύνη για τον θάνατο 140 και πλέον ανθρώπων σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα τον περασμένο μήνα και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ήταν το αφγανικό δίκτυο της οργάνωσης αυτής που σχεδίασε την επίθεση. Ο Σοϊγκού επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Ουκρανία, κάτι που έχει αρνηθεί το Κίεβο και που η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει ανοησίες.

Στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Σοϊγκού, ξένοι σύμβουλοι βοηθούν το Κίεβο να οργανώσει ενέργειες δολιοφθοράς σε ρωσικό έδαφος και η χώρα χρησιμοποιεί δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε ρωσικές μη στρατιωτικές υποδομές. Δεν έδωσε ωστόσο στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του.

 

Φώτο: O Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού

ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters/ΤΦ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ