Ο πρωθυπουργός Τζόνσον αρνείται ότι είπε ψέματα για το πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε σήμερα την κατηγορία που εξακόντισε ο πρώην σύμβουλός του Ντόμινικ Κάμινγκς ότι είπε ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων για ένα πάρτι στη διάρκεια του λοκντάουν, λέγοντας ότι κανείς δεν τον είχε προειδοποιήσει πως η συγκέντρωση μπορεί να ήταν αντίθετη στους κανόνες για την COVID-19.

Ο Τζόνσον είναι αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη κρίση της θητείας του ύστερα από αποκαλύψεις για πάρτι κατά τη διάρκεια των λοκντάουν της COVID-19, κάποια εκ των οποίων όταν οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να αποχαιρετήσουν από κοντά έναν συγγενή τους που πέθαινε και η βασίλισσα θρηνούσε για τον σύζυγό της.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είπε ψέματα στην κοινή γνώμη και στο κοινοβούλιο ο Τζόνσον είπε στους δημοσιογράφους: "Όχι. Κανείς δεν μου είπε ότι αυτό που κάναμε ήταν, όπως λέτε, αντίθετα με τους κανόνες… νόμιζα ότι ήμουν σε μια εκδήλωση εργασίας".

Ο Τζόνσον παρέκαμψε τις ερωτήσεις για το αν θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο, λέγοντας μόνο ότι θέλει να περιμένει το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής έρευνας.

Ο Τζόνσον χρησιμοποίησε τις σύντομες αυτές δηλώσεις στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε νοσοκομείο για να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ, περιλαμβανομένων πάρτι που οργανώθηκαν από μέλη του προσωπικού την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ.

"Λυπάμαι βαθιά και πικρά γι΄αυτό που συνέβη και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να επαναλάβω τη συγγνώμη μου τόσο στην Αυτής Μεγαλειότητα όσο και στη χώρα", είπε.

Συντηρητικός βουλευτής αποσκίρτησε από τους Τόρις του Μπόρις Τζόνσον

Ο βουλευτής των Συντηρητικών Κρίστιαν Γουέικφορντ ανακοίνωσε ότι φεύγει από τους Συντηρητικούς και εντάσσεται στο κόμμα των Εργατικών. « Η απόφασή μου αφορά περισσότερο απ' όλα την ηγεσία σας και τον επαίσχυντο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε απευθυνόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις χθες, Τρίτη,ο Γουέικφορντ είχε στείλει επιστολή στην αρμόδια επιτροπή των Συντηρητικών ( Επιτροπή 1922) ασκώντας μομφή στον Μπόρις Τζόνσον και ζητώντας παράλληλα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 έχει λάβει από 20 μέχρι και 35 τέτοιες επιστολές. Για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αμφισβήτησης του αρχηγού των Συντηρητικών χρειάζονται 54 επιστολές.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters/ Ι.Καριπίδης/ΒΧ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ