Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θεωρεί ότι παραβίασε τον νόμο, αλλά είναι σωστό να ερευνηθούν από την αστυνομία οι κατηγορίες για παραβιάσεις των κανόνων του lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι είναι απολύτως σωστό να ερευνηθούν τα ζητήματα αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι όλοι θα συνεργασθούν πλήρως με την έρευνα η έναρξη της οποίας ανακοινώθηκε προηγουμένως σήμερα από την Σκότλαντ Γιαρντ.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ότι παραβίασε τον νόμο, ο εκπρόσωπός του απάντησε: «Πρέπει να πως ότι όχι».

Παράλληλα, οι βρετανοί βουλευτές εκλήθησαν να περιμένουν τα πορίσματα των ερευνών που διεξάγονται από την αστυνομία και την ανώτατη δημόσια λειτουργό με το ερώτημα αν τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ παραβίασαν τους κανόνες του lockdown, από τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της βρετανικής κυβέρνησης Μάικλ Ελις.

«Η έρευνα της Προεδρίας της Κυβέρνησης θα συνεχισθεί. Θα προέτρεπα την Βουλή των Κοινοτήτων να περιμένει τα πορίσματα αυτής της έρευνας και την αστυνομία να ολοκληρώσει το έργο της», δήλωσε ο Μάικλ Ελις στην Βουλή.

Η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Κρέσιντα Ντικ ανακοίνωσε την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις πληροφορίες για την σειρά των πάρτι που οργανώθηκαν στην κατοικία και τα γραφεία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια των αυστηρών lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 με το ερώτημα της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων.

«Επιβεβαιώνω ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία ερευνά ορισμένα περιστατικά στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε κυβερνητικές υπηρεσίες τα τελευταία δύο χρόνια με το ερώτημα πιθανών παραβιάσεων των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19», ανακοίνωσε η Κρέσιντα Ντικ, λίγη ώρα αφού βρετανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την πληροφορία για την έναρξη αστυνομικής έρευνας.

Παράλληλα, εκπρόσωπος των υπηρεσιών της Προεδρίας της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η έρευνα με αντικείμενο τις συγκεντρώσεις στην κατοικία και τα γραφεία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ θα συνεχισθεί, παρά την ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ για την έναρξη έρευνας για το ζήτημα. «Υπάρχει συνεχής επαφή με τις υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας», πρόσθεσε.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι η δημοσίευση του πορίσματος της έρευνας της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, η οποία αναμενόταν εντός της εβδομάδας, είναι πιθανόν να καθυστερήσει μέχρι την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας.

Η βρετανική αστυνομία απηύθυνε γραπτό αίτημα προς την υπηρεσία που διενεργεί την έρευνα για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα για τα πρωθυπουργικά πάρτι.

«Η Μητροπολιτική Αστυνομία απηύθυνε γραπτό επίσημο αίτημα προς την Προεδρία της Κυβέρνησης για την διαβίβαση κάθε πληροφορίας που έχει συγκεντρώσει από την έρευνά της σε σχέση με τα περιστατικά για την υποστήριξη της αστυνομικής έρευνας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω του, ο Μπόρις Τζόνσον κερδίζει χρόνο με την έναρξη της έρευνας της Σκότλαντ Γιαρντ

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Μπόρις Τζόνσον: η αστυνομία επιλαμβάνεται του σκανδάλου «partygate» και αρχίζει έρευνα για την μακρά σειρά των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω αυστηρών lockdown, που απειλεί να κοστίσει στον βρετανό πρωθυπουργό το πόστο του.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία είχε αντιμετωπίσει πλήθος επικρίσεων το τελευταίο διάστημα για την σιωπή της σχετικά με τα πάρτι που έγιναν στην κορυφή της βρετανικής εξουσίας που εξόργισαν τους Βρετανούς, οι οποίοι ήταν εκ του νόμου υποχρεωμένοι εκείνες τις περιόδους να τηρούν αυστηρά μέτρα περιορίζοντας δραστικά τις επαφές τους.

Ο Μπόρις Τζόνσον θριαμβευτής του Brexit και των εκλογών του 2019 βρίσκεται σε δεινή θέση, με την δημοτικότητά του σε ελεύθερη πτώση, απειλούμενος με καθαίρεση από τους βουλευτές του.

Αν και η αστυνομική έρευνα μπορεί να ενέχει ρίσκα, αγοράζει χρόνο για τον Μπόρις Τζόνσον, μετατοπίζοντας, έστω πρόσκαιρα, την δαμόκλειο σπάθη της έρευνας που διεξάγεται από την ανώτατη δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι από το κεφάλι του. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής επρόκειτο να δημοσιευθούν αυτήν την εβδομάδα. Τώρα, οι έρευνες για θέματα των οποίων θα επιληφθεί η αστυνομία διακόπτονται και τα πορίσματά της έρευνας της Προεδρίας ης Κυβέρνησης θα δημοσιευθούν όταν ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα.

Μετά την πιο πρόσφατη, αλλά, πιθανότατα, όχι και τελευταία αποκάλυψη για την γιορτή γενεθλίων του Μπόρις Τζόνσον εν μέσω του πρώτου lockdown τον Ιούνιο 2020, που προστίθεται στην συνεχή ροή κατηγοριών, η αντιπολίτευση επανέλαβε τις προτροπές για παραίτηση.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ επέκρινε «έναν πρωθυπουργό που πιστεύει ότι οι κανόνες που θέτει δεν εφαρμόζονται στον ίδιο».

Η δημοσίευση επιστολής του Μπόρις Τζόνσον που έδινε συγχαρητήρια σε ένα 7χρονο κοριτσάκι που είχε ακυρώσει την γιορτή των γενεθλίων της, τον Μάρτιο 2020, «δίνοντας ένα φανταστικό παράδειγμα» στους Βρετανούς τροφοδότησε τις κατηγορίες για υποκρισία.

Η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε στις 21 Απριλίου 2020 τα γενέθλιά της διακριτικά και χωρίς την οικογένειά της.

Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για το «partygate» και για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει γαντζωμένος στην θέση του. Ανακοίνωσε τις άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων ελπίζοντας να ανακτήσει λίγη από την δημοτικότητά του σε μία χώρα που υπέστη αυστηρά lockdown και πλήρωσε υψηλό τίμημα με 154.000 νεκρούς στην πανδημία.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP/ΕΚ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ