Ο Γερμανός καγκελάριος καλεί τη Ρωσία να αδράξει τις "προσφορές για διάλογο"

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε σήμερα από το Κίεβο τη Ρωσία να αδράξει τις "προσφορές για διάλογο" ώστε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.

"Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία δεν είναι κατανοητές. Δεν υπάρχουν εύλογες αιτίες για μια τέτοια στρατιωτική ανάπτυξη. Και απαιτούμε από τη Ρωσία να αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο", δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραμονές μιας επίσκεψης στη Μόσχα.

Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου το Κίεβο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει "με αποφασιστικότητα" την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία.

"Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστηρίξει οικονομικά τόσο ισχυρά την Ουκρανία όσο η Γερμανία στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών", υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς. "Απέναντι στην ξένη επιρροή, μεριμνήσαμε για την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε την υποστήριξη αυτή με την ίδια αποφασιστικότητα", συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία θεωρεί ότι ο αμφιλεγόμενος ρωσογερμανικός αγωγός αερίου Nord Stream 2 είναι ένα "γεωπολιτικό όπλο".

"Αντιλαμβανόμαστε σαφώς πως είναι ένα γεωπολιτικό όπλο", δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος σε αυτόν τον αγωγό που αναμένεται να διοχετεύσει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως από το Βερολίνο προκειμένου να λειτουργήσει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη πως μια ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα "εγγυάτο την ασφάλειά μας", μια απαίτηση που διατυπώνουν κατ΄επανάληψη οι ουκρανικές αρχές με τον φόβο μιας στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.

"Αντιλαμβανόμαστε πως μια ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγγυάτο την ασφάλειά μας και την εδαφική μας ακεραιότητα", είπε ο Β. Ζελένσκι.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/BX

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ