Στον χαιρετισμό του στον Λευκό Οίκο, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ έχουν βαθιά διαμορφωθεί από τον ελληνικό πολιτισμό» και μίλησε για την Ελλάδα ως τη χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία.

   

Ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε τον χαιρετισμό του κρατώντας ένα κόκκινο καπέλο στο οποίο αναγράφονταν «κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά» και έκανε μνεία στο τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός λαός πολέμησε για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του.

Συνεχίζοντας μίλησε για την προσφορά του Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αναφερόμενος στον Όμηροκαι στον Αριστοτέλη και στην μεγάλη συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων σε όλες τις επιστήμες. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο αρχαίο ελληνικό ρητό ότι «το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία, και το μυστικό της ελευθερίας είναι το κουράγιο».

   

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως τη χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία και έκανε ειδική μνεία σε συγκεκριμένα άτομα στο ακροατήριο ως παραδείγματα Ελλήνων που συνεισέφεραν στην Αμερική μέσω της υπηρεσίας του στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις , μέσω των του αθλητισμού και μέσω της σκληρής δουλειάς είτε σε προσωπικές επιχειρήσεις είτε μέσω της υπηρεσίας στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο, φροντίδα και πρώτες ανάγκες .

Τα άτομα αυτά, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, τέθηκαν με την προσφορά τους στις υπηρεσίες της οικογένειας, του κοινωνικού συνόλου και γενικά του αμερικανικού ονείρου. «Είστε ένα λαός που δεν το βάζει κάτω, έχετε δημιουργήσει στενούς δεσμούς εδώ και η Αμερική είναι υπερήφανη για εσάς», ανέφερε. 

«Οι ΗΠΑ έχουν βαθιά διαμορφωθεί από τον ελληνικό πολιτισμό» συνέχισε ο Τραμπ, τονίζοντας:

   

Ζείτε με τις αξίες που αποτελούν το θεμέλιο του μεγαλείου της Αμερικής, τιμάτε τη σκληρή δουλειά, αγαπάτε τις οικογένειές σας, εμπλουτίζετε τον πολιτισμό μας, αγκαλιάζετε το αμερικανικό όνειρο. 
«Σήμερα θυμόμαστε την μακρά μάχη των Ελλήνων για να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους από μια ξένη αυτοκρατορία. Την 25η Μαρτίου του 1821 –είναι αλήθεια» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Απευθυνόμενος σε άτομα που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο κ. Τραμπ είπε: «Έχουμε και έναν Έλληνα επί τιμή μέσα στην αίθουσα. Τον κ. Χάουαρντ Λόρμπερ. Εγώ λέω ότι είναι Έλληνας επί τιμή. Και ο Χάρι Λεφράκ είναι κάπου εδώ… Έχουμε πολλούς Έλληνες επί τιμή –όλοι θέλουν να είναι Έλληνες».

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είπε πως είναι συμβολικό το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή γίνεται στον Λευκό Οίκο που συμβολίζει την ελευθερία την οποία αντιπροσωπεύει η Αμερική.

cnn.gr

Φωτογραφίες: The White House

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ