Μπλίνκεν: "Θα υπάρξουν συνέπειες" σε περίπτωση ρωσικής "επίθεσης" στην Ουρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι "θα υπάρξουν συνέπειες" σε περίπτωση ρωσικής "επίθεσης" στην Ουκρανία, εκφράζοντας "την ανησυχία" των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

"Υπάρχουν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2014, κατά την πρώτη ρωσική εισβολή", εκτίμησε ο υπουργός σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα στο δίκτυο NBC, επαναλαμβάνοντας μια εκτίμηση που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες ημέρες ο Λευκός Οίκος.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο "Μπάιντεν ήταν πολύ σαφής: αν η Ρωσία ενεργήσει με απερίσκεπτο ή επιθετικό τρόπο, θα υπάρξουν κόστη, συνέπειες", πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίζει το είδος ενδεχόμενων αντιποίνων.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, που συζήτησε το θέμα αυτό προχθές, Παρασκευή, τηλεφωνικώς με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ και "οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους μοιράζονται την ίδια ανησυχία".

Ο πόλεμος στο Ντονμπάς ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, έπειτα από μια φιλοδυτική εξέγερση στην Ουκρανία την οποία ακολούθησε επίσης η προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Η σύγκρουση αυτή έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου άλλων. Η ένταση των μαχών είχε εν πολλοίς μειωθεί μετά τις συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ το 2015, αλλά η πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης δεν έχει προχωρήσει.

Τις τελευταίες ημέρες το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες επέκριναν τη Μόσχα για τη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ τα φονικά επεισόδια με τους αυτονομιστές είναι σχεδόν καθημερινά.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, το Κρεμλίνο μπορεί να ψάχνει μια δικαιολογία προκειμένου να εξαπολύσει μεγάλου εύρους στρατιωτική επιχείρηση.

Το Κρεμλίνο δεν διέψευσε αυτές τις κινήσεις στρατευμάτων, αλλά διαβεβαιώνει πως δεν απειλούν κανέναν, κατηγορώντας αντίθετα το Κίεβο για "προκλήσεις" με σκοπό "να επιδεινώσει την κατάσταση στο μέτωπο".

Σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Ουκρανία.

"Βέβαια, κανένας δεν δεσμεύεται στον δρόμο του πολέμου, και κανένας δεν δέχεται το ενδεχόμενο ενός τέτοιου πολέμου", δήλωσε ο Πεσκόφ σε μια συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossya 1 που θα μεταδοθεί το βράδυ στη Μόσχα, αποσπάσματα της οποίας όμως δόθηκαν στη δημοσιότητα.

"Κανένας δεν δέχεται επίσης ούτε το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου στην Ουκρανία", πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως "η Ρωσία δεν θα μείνει αδιάφορη για την τύχη των Ρωσόφωνων που ζουν στη νοτιοανατολική" Ουκρανία.

"Η Ρωσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει να επιλυθεί η σύγκρουση αυτή. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε χωρίς διακοπή", είπε ο Πεσκόφ.

Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν επικρίνει την Κίνα, λέει ότι πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού

Η αποτυχία της Κίνας να παράσχει πρόσβαση σε ειδικούς για την παγκόσμια υγεία κατέστησε την πανδημία της COVID-19 χειρότερη από ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, και είναι σημαντικό "να φθάσουμε μέχρι τον πάτο" σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κορονοϊού.

Οι αιχμηρές δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τονίζουν την κριτική που ασκούν άλλα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν για την έλλειψη διαφάνειας του Πεκίνου τις κρίσιμες πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Η Κίνα δεν έδωσε πρόσβαση σε διεθνείς ειδικούς ούτε μοιράστηκε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ώστε να παράσχει αληθινή διαφάνεια, είπε ο Μπλίνκεν σε μια συνέντευξη στην εκπομπή "Meet the Press" του δικτύου NBC.

Ως αποτέλεσμα, ο ιός "ξέφυγε από τον έλεγχο πιο γρήγορα και, πιστεύω, με πολύ πιο φοβερά αποτελέσματα απ΄ό,τι θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά", είπε ο Μπλίνκεν.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε στις 30 Μαρτίου πως δεν δόθηκαν στοιχεία στους ερευνητές του οργανισμού που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας.

Έκθεση του Π.Ο.Υ,, που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, και δημοσιοποιήθηκε τότε ανέφερε πως ο ιός μεταδόθηκε πιθανόν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, και πως η διαρροή από εργαστήριο είναι "εξαιρετικά απίθανο" να ήταν η αιτία.

Ο Τέντρος είπε πως το θέμα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Τα γεγονότα υπογραμμίζουν γιατί χρειάζεται να υπάρχει ένα ισχυρότερο σύστημα ασφάλειας παγκόσμιας υγείας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, είπε ο Μπλίνκεν. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν δέσμευση για διαφάνεια, διαμοιρασμό πληροφοριών και πρόσβαση για τους ειδικούς "και η Κίνα έχει να παίξει έναν ρόλο σε αυτό", είπε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως είναι σημαντικό υπάρξει μια πιο καταληκτική αναφορά για το πώς ξεκίνησε η πανδημία.

"Πρέπει να κάνουμε αυτό ακριβώς ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι συνέβη, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή βολή που θα εμποδίζει να επαναληφθεί", είπε. "Είναι γι΄αυτό που χρειάζεται να φθάσουμε μέχρι τον πάτο αυτής της υπόθεσης".

Όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Π.Ο.Υ. τον Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες κάλεσαν την Κίνα να παράσχει "πλήρη πρόσβαση" των ανεξάρτητων ειδικών σε όλα τα στοιχεία για το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη του 2019.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΒΧ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ