Μπορεί οι βουλευτές να στήριξαν την πρότασή της Τερέζα Μεί να αφαιρεθούν τα πιο δύσκολα κομμάτια της συμφωνίας για το Brexit και να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγμάτευση με την ΕΕ, αλλά αφού ψήφισαν τις τροπολογίες που είχαν κατατεθεί, οι βουλευτές απέρριψαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, όπως και εκείνη για καθυστέρηση της αποχώρησης από την ΕΕ σε περίπτωση που δεν περάσει η συμφωνία της Μέι από τη Βουλή.
 
 
Οι βουλευτές στήριξαν την αναζήτηση εναλλακτικού διακανονισμού για να αντικατασταθεί το λεγόμενο backstop, για τα ιρλανδικά σύνορα, στη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Μέι με τις Βρυξέλλες.

Το βρετανικό κοινοβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες για το τι θα χρειαστεί να εγκρίνει μια συμφωνία Brexit, δήλωσε αργά σήμερα εκπρόσωπος της Bρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά τις ψηφοφορίες σε σειρά τροπολογιών στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης.

 
«Σήμερα το κοινοβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει μια κατεύθυνση προόδου για τη διασφάλιση αυτής της συμφωνίας αν μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις αλλαγές που σχετίζονται με το backstop», είπε ο εκπρόσωπος.

«Η στάση της ΕΕ παραμένει ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) να αποχωρήσει με μια συμφωνία. Θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με μια συμφωνία επειδή είναι προς το συμφέρον της καθώς και προς εκείνο του ΗΒ», πρόσθεσε.

Τουσκ: Το «backstop» είναι κομμάτι της συμφωνίας και δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε επανέλαβε αργά σήμερα ότι η συμφωνία Βρυξελλών - Λονδίνου για το Brexit δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση μετά την υπεψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της τροπολογίας Ν που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της «δικλείδας ασφαλείας» για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

«Η Συμφωνία Αποχώρησης είναι και παραμένει ο καλύτερος και ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί μια ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο Τουσκ, δια εκπροσώπου του.

 
«Το backstop είναι μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης και η Συμφωνία Αποχώρησης δεν αποτελεί αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», ανέφερε.

Εγκρίθηκε η τροπολογία Μπράντι για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την τροπολογία Ν που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της «δικλείδας ασφαλείας» για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

Την τροπολογία αυτή είχε καταθέσει ο βουλευτής Γκράχαμ Μπράντι.

Η τροπολογία πέρασε με ψήφους 317 υπέρ έναντι 301 κατά και θεωρείται ότι ενισχύει τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η οποία θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit, κάτι που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το αποκλείουν.

protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ