Νέα δεδομένα στην Κύπρο δημιουργεί η Τουρκία με τη γεώτρηση του ερευνητικού σκάφους Γιαβούζ.

Σε συνέντευξη του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε ότι η γεώτρηση του Γιαβούζ στα ανοιχτά της Καρπασίας εξελίσσεται εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, όπως άλλωστε ανέφερε δημοσίευμα του CNN Greece.

Η γεώτρηση εντός των χωρικών υδάτων συνιστά κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών. Μέχρι τώρα οι ερευνητικές γεωτρήσεις λάμβαναν χώρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η ΑΟΖ όμως είναι πεδίο οικονομικής εκμετάλλευσης. Δεν είναι χώρος εθνικής κυριαρχίας. Κατά συνέπεια, η γεώτρηση του Γιαβούζ συνιστά άσκηση κυριαρχίας από τη μεριά της Τουρκίας. Η εκτυλισσόμενη «ενεργειακή διχοτόμηση» αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της μετατροπής της «γραμμής αντιπαράταξης» του Αυγούστου του 1974 σε μονιμοποιημένη συνοριακή γραμμή.

Οι δηλώσεις Λακκοτρύπη

Στη σημερινή συνέντευξή του ο κ. Λακκοτρύπης είπε μεταξύ άλλων: «Στα ανατολικά της Καρπασίας, πρέπει να πω ότι το σημείο που θα επιχειρήσει να κάνει γεώτρηση είναι εντός των χωρικών μας υδάτων, εντός των 12 ναυτικών μιλίων και αυτό ήταν κάτι που έθεσα στους ομολόγους μου και στη χθεσινή Διάσκεψη διότι δεν ξέρω αν όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό το πράγμα, ότι δηλαδή δεν είναι απλά εντός της  κυπριακής ΑΟΖαλλά και εντός των χωρικών μας υδάτων, τα οποία αποτελούν εθνική κυριαρχία. Είναι δηλαδή σαν να επιχειρούν σε έδαφος. Όσον αφορά την ΑΟΖ υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα για τους φυσικούς και θαλάσσιους πόρους. Στην περίπτωση της κυριαρχίας είναι σαν να επιχειρούν σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η ανακοίνωση του State Department

Εν τω μεταξύ, μετά την τετραμερή (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ) το State Department εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την «αυξανόμενη και απτή στήριξη» της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία ενός «δομημένου τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι: «Οι υπουργοί (ΣτΣ της τετραμερούς) και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την πλήρη υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν ξεκινήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν επίσης τη θέση τους ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού πρέπει να κατανέμονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Σημαντική η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο στόχος είναι να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό που έχουν παγώσει μετά το ναυάγιο της διάσκεψης του Κραν Μοντανά το 2017. Οι δύο πλευρές εκφράζουν (πολύ) συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της συνάντησης. Η ατζέντα είναι ανοιχτή, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Ακιντζί θα θέσει εκ νέου την τουρκοκυπριακή πρόταση για συνδιαχείριση της έρευνας κι εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

https://www.cnn.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
X
Απάντηση σε:
* Τα πεδία με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά