Η Ρωσία "απέλασε" τον δεύτερο στην ιεραρχία της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα

Η Ρωσία «απέλασε» τον δεύτερο στην ιεραρχία της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα, Μπαρτ Γκόρμαν, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο κατήγγειλε μια «κλιμάκωση» σε ένα υπόβαθρο κρίσης γύρω από την Ουκρανία. Eπιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του πρακτορείου RIA.

«Καλούμε τη Ρωσία να βάλει τέλος στις αβάσιμες αυτές απελάσεις» και «εξετάζουμε την απάντησή μας», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Μόσχα παρέδωσε πριν από λίγο στον Αμερικανό πρεσβευτή Τζον Σάλιβαν τη γραπτή απάντησή της στις προτάσεις της Ουάσινγκτον για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κινείται "προς μια επικείμενη εισβολή" στην Ουρκανία.

Η απέλαση αυτή είναι «ανώφελη» και «θεωρούμε πως αποτελεί μια κλιμάκωση», δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος. Ο Μπαρτ Γκόρμαν είχε «βίζα σε ισχύ» και η εντολή του «δεν είχε τελειώσει» καθώς βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμης σημασίας για τις χώρες μας να έχουμε το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό επί τόπου προκειμένου να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεών μας», επέμεινε.

«Διαπιστώνουμε πως τα μέτρα της Ρωσίας έχουν οδηγήσει την αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία σε επίπεδα προσωπικού πολύ πιο κάτω από εκείνα της ρωσικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε, ενώ οι δύο αντίπαλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί εδώ και καιρό σε απελάσεις και κόντρα απελάσεις διπλωμάτων σε ένα υπόβαθρο συνεχιζόμενης υποβάθμισης των σχέσεών τους.

Απρόκλητη" η απέλαση του "υπ' αριθμόν 2" της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, δηλώνει ο Λευκός Οίκος

Η απέλαση του Αμερικανού αναπληρωτή πρεσβευτή από τη Μόσχα ήταν «απρόκλητη», δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά για την υψηλή πιθανότητα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον του αναπληρωτή επικεφαλής μιας (διπλωματικής) αποστολής, που ήταν σημαντικό μέλος της ηγετικής ομάδας της πρεσβείας, ήταν απρόκλητες», είπε η Ζαν-Πιερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροπλάνο, καθ’ οδόν για το Οχάιο. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι κρίσιμο να έχουν οι χώρες μας το αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό για να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεών μας», εξήγησε.

Η Ζαν-Πιερ είπε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα τονίσει τη «δέσμευση των ΗΠΑ στη διπλωματία», στην ομιλία του αργότερα σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο Λευκός Οίκος παρέλαβε τη ρωσική απάντηση στις προτάσεις των ΗΠΑ περί των εγγυήσεων ασφαλείας και επανέλαβε την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΒΧ/Φ.Γ.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ