Η παραλλαγή Όμικρον μειώνει κατά 69% τον κίνδυνο νοσηλείας, σύμφωνα με τις αρχές της Νορβηγίας

Ο κίνδυνος νοσηλείας που σχετίζεται με την Covid είναι 69% χαμηλότερος με την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού σε σχέση με τη Δέλτα, ανέφεραν σήμερα οι νορβηγικές υγειονομικές αρχές, ενισχύοντας τις ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η παραλλαγή αυτή μοιάζει να είναι λιγότερο επικίνδυνη.

"Η προκαταρκτική ανάλυση νορβηγικών δεδομένων δείχνει πως ο κίνδυνος νοσηλείας με την Covid-19 ως κύρια αιτία είναι 69% χαμηλότερος με την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με τις μολύνσεις με την παραλλαγή Δέλτα", γράφει το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) στην εβδομαδιαία έκθεσή του.

Η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε στο 32% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν με Covid στη σκανδιναβική χώρα στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του 2022 (24 στους 74) έναντι 1,7%, τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα (3 στους 175).

Όμως την ίδια περίοδο, η παραλλαγή έγινε σε μεγάλο βαθμό κυρίαρχη, αντιπροσωπεύοντας τώρα περίπου το 90% των νέων μολύνσεων.

"Η παραλλαγή Όμικρον παρουσιάζει έναν αισθητά χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα να αναπτυχθεί μια σοβαρή μορφή της ασθένειας στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, σε κάθε περίπτωση στους μη εμβολιασμένους", υπογράμμισε το FHI σε άλλη έκθεση αποτίμησης των κινδύνων.

Το ινστιτούτο ανέφερε ωστόσο ότι αναμένει ένα χειμερινό κύμα που θα θέσει το σύστημα υγείας υπό πίεση: από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, "εκατοντάδες χιλιάδες" άνθρωποι αναμένεται να μολυνθούν, σύμφωνα με τις προβολές του, με τις ημερήσιες κορυφώσεις να προσεγγίζουν τις 50.000 μολύνσεις.

Η Νορβηγία έχει 5,4 εκατ. κατοίκους.

Απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην εθνική επικράτεια, η κυβέρνηση επανέφερε υγειονομικά μέτρα στα μέσα Δεκεμβρίου, περιλαμβανομένης μιας απαγόρευσης της πώλησης αλκοόλ στα μπαρ και τα εστιατόρια, και μιας γενίκευσης της τηλεεργασίας εκεί όπου είναι δυνατό.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, Πέμπτη, στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΒΧ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ