Σφοδρές μάχες ξέσπασαν σήμερα στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, δήλωσαν διπλωματικές πηγές, αφού ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε επίθεση σε ομοσπονδιακούς στρατιώτες.

Τον Σεπτέμβριο, η Τιγκράι διεξήγαγε περιφερειακές εκλογές αψηφώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία χαρακτήρισε την ψηφοφορία «παράνομη». Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη ότι σχεδιάζει στρατιωτική αντιπαράθεση.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF) προσπάθησε να κλέψει βαριά όπλα και άλλον εξοπλισμό από ομοσπονδιακές δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί.

«Η τελευταία κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ως εκ τούτου αναγκασμένη να εμπλακεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση», ανέφερε και πρόσθεσε πως σκοπός είναι να αποτραπεί η αστάθεια στη χώρα και την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπιλένε Σεγιούμ δήλωσε στο Reuters πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τιγκράι άρχισαν, χωρίς να επεκταθεί.

Δύο διπλωματικές πηγές στην Αντίς Αμπέμπα δήλωσαν πως σφοδρές μάχες με πυρά πυροβολικού ξέσπασαν στη βόρεια επαρχία η οποία συνορεύει με την Ερυθραία.

Η τοπική κυβέρνηση δήλωσε πως η Βόρεια Διοίκηση του ομοσπονδιακού στρατού, η οποία εδρεύει στην επαρχία, λιποτάκτησε και εντάχθηκε σε αυτήν, μια ανακοίνωση που ο Μπιλένε χαρακτήρισε «ψεύτικη είδηση».

Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έξι μηνών στην Τιγκράι, την εποπτεία της οποίας θα έχει ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.

Η λειτουργία του Διαδικτύου σταμάτησε στην περιοχή, ανέφερε η NetBlocks που παρακολουθεί την πρόσβαση στο ίντερνετ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές διέκοψαν τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP/ΒΧ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ