Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις και η Ρωσία θα απαντήσει, για την υπόθεση Ναβάλνι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε τις κυρώσεις που θα επιβάλει σε τέσσερις υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους για τον ρόλο τους στην σύλληψη του επικριτή του Κρεμλίνου, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου, η σχετική νομική πράξη έχει ήδη ληφθεί σε γραπτή μορφή και «σύντομα» θα αναρτηθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Οι τέσσερις υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι στους οποίους αποφασίσθηκε να επιβληθούν κυρώσεις είναι ο Γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ίγκορ Κρασνόφ, ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής (που είναι το ανάλογο του αμερικανικού FBI) Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας Αλεξάντρ Καλάσνικοφ και ο διοικητής της Ρωσικής Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζόλοτοφ.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου των εν λόγω αξιωματούχων στην ΕΕ όπως και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με το πλαίσιο του νέου εργαλείου κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υιοθέτησε η ΕΕ στα τέλη του προηγούμενου έτους.

 Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ σε σχέση με τον Ναβάλνι

Η Μόσχα θα δώσει την δική της απάντηση στις κυρώσεις που έχουν αποφασίσει να επιβάλουν οι Βρυξέλλες σε Ρώσους κρατικούς αξιωματούχους σε σχέση με την υπόθεση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό.

«Αντίδραση θα υπάρξει από την δική μας πλευρά» δήλωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Ο Γκρουσκό επισήμανε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις σε σχέση με ην υπόθεση Ναβάλνι δεν υπήρξε για την Μόσχα έκπληξη, ωστόσο προσέθεσε ότι παρόμοιες ενέργειες λειτουργούν καταστροφικά για τις διμερείς σχέσεις και συνιστούν ένα απόλυτο αδιέξοδο.

Tο πρακτορείο TASS επικαλούμενο διπλωματική πηγή αντιπροσωπείας μιας εκ των χωρών της ΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέδωσε ότι οι πρέσβεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν στις κυρώσεις που θα επιβάλουν σε σχέση με την υπόθεση Ναβάλνι, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού της ΕΕ που αφορά στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Στον κατάλογο των προσώπων στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις ενδέχεται να υπάρχουν αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην σύλληψη του Ναβάλνι.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-TASS/M.MEN

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ