Επιτυχής στη Ρωσία η δεύτερη δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου Zircon

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε μια ακόμη επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου κρουζ Zircon (Ζιρκόν) για τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι είναι μέρος μιας νέας γενιάς ασυναγώνιστων οπλικών συστημάτων.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το πολεμικό πλοίο Admiral Gorshkov (Ναύαρχος Γκαρσκόφ) στη Λευκή Θάλασσα και έπληξε ένα ναυτικό στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναφερόμενο στη δεύτερη δοκιμή του μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Ένα σύντομο βιντεοκλίπ που δόθηκε στην δημοσιότητα δείχνει τον πύραυλο να φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό με μια έκρηξη λευκού φωτός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα συμμετέχουν επίσης στον ανταγωνισμό για τους υπερηχητικούς πυραύλους, που αποτελούν την επόμενη γενιά όπλων μεγάλου βεληνεκούς και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν. Ταξιδεύουν με ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ή περίπου 6.200 χλμ/ώρα.

Ο Πούτιν είχε ανακοινώσει το 2018 μια σειρά νέων υπερηχητικών όπλων, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να πλήξουν σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να αποφύγουν την αντιπυραυλική ασπίδα που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ.

Στις 18 Νοεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Zirkon από τον ίδιο πολεμικό πλοίο πλήττοντας στόχο επιφανείας στη Λευκή Θάλασσα. Νωρίτερα, πηγή του TASS είχε δηλώσει ότι οι δοκιμές του Zirkon θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και θα συνεχιστούν τον Δεκέμβριο. Προβλέπονται συνολικά πέντε εκτοξεύσεις κατά θαλάσσιων και παράκτιων στόχων. Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι δύο πρώτες εκτοξεύσεις Zirkon από το πυρηνικό υποβρύχιο Severodvinsk στις 4 Οκτωβρίου άνοιξαν τον δρόμο για τις δοκιμές του πυραύλου από πλοίο επιφανείας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-TASS/Μ.ΜΕΝ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ