Επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ν. Ζηλανδίας

Η Βρετανία και η Νέα Ζηλανδία συμφώνησαν επί της αρχής σε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των δασμών, τη βελτίωση των υπηρεσιών στο εμπόριο, αλλά και για να φέρει το Λονδίνο ένα βήμα πιο κοντά στη συμμετοχή του σε μία ευρύτερη εμπορική συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού.

Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν επισφράγισαν τη συμφωνία, με μία τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες, Τετάρτη, μέσω της πλατφόρμας Zoom, έπειτα από διαπραγματεύσεις 16 μηνών.

«Αυτή είναι μία μεγάλη εμπορική συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, που ενισχύει τη μακρά φιλία μας με τη Νέα Ζηλανδία και διευρύνει τους δεσμούς μας στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζόνσον.

Η συμφωνία αυτή έρχεται μερικούς μήνες έπειτα από μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Αυστραλίας, καθώς οι υπουργοί στο Λονδίνο προσπαθούν να βρουν αποτελεσματικές διεξόδους για το εμπόριο, ξεπερνώντας την εξάρτησή της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί καλά την οικονομία της Νέας Ζηλανδίας και τους εξαγωγείς, καθώς επανασυνδεόμαστε, ανοικοδομούμε και ανακάμπτουμε από την COVID-19, αλλά και προσβλέπουμε στο μέλλον», δήλωσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου στο Ουέλινγκτον, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αυτή είναι η καλύτερη που έχει επιτύχει ποτέ η χώρα της.

Οι δασμοί σε ποσοστό 97% των προϊόντων θα εξαλειφθούν για τις δύο χώρες την ημέρα που η αναφερόμενη συμφωνία τεθεί σε εφαρμογή, δήλωσε η Άρντερν.

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα προωθήσει την οικονομία της κατά περίπου ένα δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας, αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ της.

Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία της Νέας Ζηλανδίας για το 2021, μετά το κλείσιμο μιας αναβαθμισμένης εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, τον Ιανουάριο.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/Ν.Χ.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ