Στη Βενεζουέλα επέστρεψε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, έπειτα από τη σύντομη περιοδεία του στη Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, το αεροπλάνο που μετέφερε τον Γκουαϊδό προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σιμόν Μπολιβάρ, κοντά στο Καράκας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Γκουαϊδό ανέφερε ότι βρίσκεται στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και των λοιπών περίπου 50 χωρών που τον στηρίζουν, ο Γκουαϊδό αψηφά τις απειλές του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο περί σύλληψής του όταν επιστρέψει στο Καράκας.

Την Κυριακή κάλεσε τους Βενεζουελάνους για μία ακόμη φορά να βγουν στους δρόμους.

Ο Γκουαϊδό έχει καλέσει τις χώρες που τον στηρίζουν να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις, προκειμένου να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στον Μαδούρο να αποχωρήσει από την εξουσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής παρέμβασης στη Βενεζουέλα. Ένα τέτοιο σενάριο ωστόσο δεν υποστηρίζεται από τους συμμάχους στην Ευρώπη ούτε από τους συμμάχους στη Λατινική Αμερική, οι οποίοι αντιπροτείνουν μία λύση μέσω της διπλωματικής οδού και με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της διεμήνυσε στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να μην προχωρήσει στη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

«Οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία, την ασφάλεια ή τη σωματική ακεραιότητα του Χουάν Γκουαϊδό θα αποτελούσε μείζονα κλιμάκωση της έντασης και θα συναντούσε τη σθεναρή καταδίκη της διεθνούς κοινότητας», τόνισε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ