Ο ΟΗΕ χρειάζεται 826 εκατομμύρια δολάρια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες 6,2 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Μιανμάρ φέτος, το μεγαλύτερο ποσό που έχει ζητήσει ποτέ ο διεθνής οργανισμός για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της χώρας αυτής, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα εκπρόσωπός του.
Το ποσό αυτό ρεκόρ για τη συγκέντρωση του οποίου απευθύνει έκκληση ο διεθνής οργανισμός είναι "υπερδιπλάσιο" από αυτό που είχε ζητηθεί πέρυσι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Γενς Λάρκε.
Το πιο "φιλόδοξο" αυτό σχέδιο "αντανακλά την αυξανόμενη κρίση" στη χώρα, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου του 2021 στη Μιανμάρ που έβαλε τέλος σε μια δεκαετία δημοκρατικής μετάβασης.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι από τα 54 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, τα 25 εκατομμύρια ζουν σε συνθήκες φτώχειας και 14,4 εκατομμύρια χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 5 εκατομμύρια παιδιά.
"Η σύγκρουση και η έλλειψη ασφάλειας μαστίζουν πολλές περιοχές της χώρας και περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τότε που οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία , πριν από έναν χρόνο", σημείωσε ο Λάρκε.
"Χιλιάδες εκτοπισμένοι ζουν σε άθλιες συνθήκες, πολλοί βρίσκονται σε καταυλισμούς και κέντρα για εκτοπισμένους, άλλοι σε κοινότητες υποδοχής και μερικοί διέσχισαν τα σύνορα με την Ταϊλάνδη και την Ινδία, όπου βρήκαν καταφύγιο στη ζούγκλα χωρίς τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγιεινής, προστασία ή επαρκή ιατρική φροντίδα", υπογράμμισε.
Ο Λάρκε απηύθυνε έκκληση να επιτραπεί η πρόσβαση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στα κέντρα για εκτοπισμένους προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αποτίμηση των αναγκών των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και να τους βοηθήσουν.
Ο υπολογισμός των πόρων που ζητούνται για να βοηθηθεί ο πληθυσμός της Μιανμάρ στηρίχθηκε "σε μια αντικειμενική αξιολόγηση των αναγκών κι όχι στην δική μας ικανότητα να παράσχουμε βοήθεια", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, ο οποίος μίλησε επίσης με έμφαση για τις "ανησυχητικές" ανθρωπιστικές ανάγκες που υπάρχουν στις πόλεις.
Ο ΟΗΕ ζητεί "άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτούς που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, χρειάζονται βοήθεια", σημείωσε.
Το πραξικόπημα του στρατού στη Μιανμάρ πριν από έναν χρόνο βύθισε τη χώρα στο χάος. Σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη του Ιανουαρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη χούντα από τότε που έγινε το πραξικόπημα, αλλά στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες άλλοι θάνατοι που συνδέονται με την ένοπλη σύγκρουση και τα επεισόδια βίας που έχουν ενταθεί σε όλη τη χώρα.
Από τους 1.500 νεκρούς, τουλάχιστον 290 πέθαναν ενώ βρισκόντουσαν υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 11.787 άνθρωποι τέθηκαν αυθαίρετα υπό κράτηση επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον στρατό σε ειρηνικές διαδηλώσεις ή στο διαδίκτυο και 8.792 εξακολουθούν να κρατούνται.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΣΜ