Εγκρίθηκε η μεταφορά από τη φυλακή του Γκουαντάναμο 2 ανδρών από την Υεμένη

Δύο άνδρες από την Υεμένη που κρατούνται στη φυλακή Γκουαντάναμο στην Κούβα από το 2004 έλαβαν άδεια να μεταφερθούν σε άλλη χώρα, έπειτα από απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η σχετική αμερικανική επιτροπή, φέροντας ξανά στη δημοσιότητα τη διαβόητη αυτή φυλακή.

Ο Αμπντ αλ Σάλαμ αλ Χίλα και ο Σαρκάουι Αμπντού Άλι αλ Χατζ έλαβαν άδεια να μεταφερθούν σε άλλη φυλακή, καθώς η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει επαναφέρει ως στόχο της το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, το οποίο κατέληξε να συμβολίζει τις ωμότητες που διέπραξαν οι ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να βρουν άλλες χώρες που θα είναι διατεθειμένες να δεχθούν τους κρατούμενους αυτούς.

Ο αλ Χατζ είναι ένας γνωστός τζιχαντιστής που βοήθησε οικονομικά τα μέλη της αλ Κάιντα πριν και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενώ τους παρείχε στήριξη και στις μετακινήσεις τους, σύμφωνα με το προφίλ του στον ιστότοπο του Periodic Review Board, που είναι αρμόδιο να κρίνει για την απελευθέρωση ή τη μεταφορά των κρατούμενων στο Γκουαντάναμο.

Ο αλ Χίλα εισήλθε στους κύκλους των εξτρεμιστών από μικρή ηλικία και έδρασε ως υποστηρικτής τους, αναφέρει το προφίλ του. Ο ίδιος έχει εκφράσει επανειλημμένα τη στήριξή του σε εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το Ισλαμικό Κράτος.

Η στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο της Κούβας χρησιμοποιήθηκε για την κράτηση ξένων υπόπτων για τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Συνολικά περίπου 800 κρατούμενοι έχουν περάσει από εκεί. Πλέον στη φυλακή αυτή παραμένουν περίπου 40, οι περισσότεροι από τους οποίους κρατούνται επί σχεδόν δύο δεκαετίες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχουν δικαστεί.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε νωρίτερα από τον μήνα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «εξετάζει ενεργητικά» να επαναφέρει μια θέση απεσταλμένου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιου για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο.

Μόλις ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ζητήσει να κλείσει το Γκουαντάναμο έως τον Ιανουάριο του 2010, όμως δεν το πέτυχε, εν μέρει επειδή το Κογκρέσο επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στη μεταφορά κρατουμένων, ανάμεσά τους και η απαγόρευση να μεταφερθούν σε φυλακές στο αμερικανικό έδαφος.

Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το 2018 διάταγμα για να παραμείνει ανοικτό το Γκουαντάναμο. Στη διάρκεια της θητείας του ένας κρατούμενος από τη φυλακή αυτή μεταφέρθηκε στη Σαουδική Αραβία.

 

Φώτο: H πύλη (Rob Chavez) 

ΑΠΕ-ΜΠΕ- reuters/ΕΜ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ