Την εγκατάσταση στην Αλβανία του «Προχωρημένου Επιτελείου της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων» του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη, SOCEUR, ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του, David H.Tabor.

Ταυτόχρονα, η αμερικανίδα πρέσβης στα Τίρανα, Yuri Kim χαρακτήρισε τη σχετική απόφαση ως σημαντική εξέλιξη στις αμερικανό - αλβανικές σχέσεις στον τομέα άμυνας, τονίζοντας, ότι η ανάπτυξη του επιτελικού στρατιωτικού κλιμακίου αποτελεί ασφάλεια για την περιοχή.

Σύμφωνα με τον αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο, σκοπός της απόφασης αυτής είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αμερικανικής παρουσίας στην Αλβανία. Πρόσθεσε, δε, ότι η εγκατάσταση της βάσης του SOCEUR θα συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην εγγύτητα των μεταφορικών κέντρων στη Βαλκανική και στην άνοδο της λογιστικής ευελιξίας των ειδικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Ο ίδιος Αμερικανός ανώτερος αξιωματικός, χαρακτήρισε την Αλβανία «πολύτιμο εταίρο για την ασφάλεια στην περιοχή και τον κόσμο».

Την ανακοίνωση της απόφασης αυτής χαιρέτησε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «εκδήλωση της πολύ στενής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ