Δικαστήριο απήγγειλε δύο νέες κατηγορίες κατά της Σου Τσι

Δικαστήριο της Μιανμάρ απήγγειλε δύο νέες κατηγορίες σε βάρος της αποπεμφθείσας ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, δήλωσε ένας από τους δικηγόρους της, καθώς διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία αψηφώντας την καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας που σκότωσαν τουλάχιστον 18 ανθρώπους χθες.

Η 75χρονη Σου Τσι φαινόταν καλά στην υγεία της όταν συμμετείχε σε μια δικαστική ακρόαση μέσω τηλεδιάσκεψης στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, και ζήτησε να δει τη νομική ομάδα της, δήλωσε ο δικηγόρος Μιν Μιν Σόι.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά την ανατροπή της κυβέρνησής της με στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου, όταν και συνελήφθη μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος.

«Είδα την Έι Μέι στο βίντεο, φαίνεται υγιής», είπε ο δικηγόρος χρησιμοποιώντας έναν πιο οικείο όρο που σημαίνει «μητέρα» για να αναφερθεί στη Σου Τσι.

Αρχικά σε βάρος της Σου Τσι είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για παράνομη εισαγωγή έξι ασυρμάτων γουόκι-τόκι. Αργότερα προστέθηκε κατηγορία για παραβίαση ενός νόμου περί φυσικών καταστροφών με την παραβίαση πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό.

Σήμερα προστέθηκε μια κατηγορία βάσει ενός τμήματος του ποινικού κώδικα της εποχής της αποικιοκρατίας που απαγορεύει τη δημοσίευση πληροφοριών που μπορεί «να προκαλέσουν φόβο ή ανησυχία» ή να διαταράξουν «τη δημόσια γαλήνη», είπε ο Μιν Μιν Σόι.

Προστέθηκε ακόμη άλλη μία κατηγορία βάσει ενός νόμου περί τηλεπικοινωνιών, είπε ο δικηγόρος, που προβλέπει πως ένας εξοπλισμός χρειάζεται άδεια.

Η επόμενη ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 15 Μαρτίου.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος αφότου οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία ισχυριζόμενοι ότι σημειώθηκε νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου στις οποίες το κόμμα της Σου Τσι κατήγαγε συντριπτική νίκη.

Την ώρα που η Σου Τσι εμφανιζόταν στην τηλεδιάσκεψη της δικαστικής ακρόασης, η αστυνομία στην κύρια πόλη Ρανγκούν έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές, μία ημέρα μετά τα χειρότερα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν μετά το πραξικόπημα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες, όμως χθες η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους σε διάφορα σημεία της χώρας, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο στρατός δεν έχει σχολίασε τη βία και η αστυνομία και εκπρόσωπος του στρατού δεν απάντησαν σε κλήσεις για σχόλια.

Η αστυνομία με αντλίες νερού και στρατιωτικά οχήματα κινητοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία διαδηλώσεων στη Ρανγκούν καθώς πλήθη συγκεντρώνονταν για να φωνάξουν συνθήματα.

Διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη βορειοδυτική πόλη Κάλε κρατώντας πόστερ με τη Σου Τσι και φωνάζοντας «δημοκρατία, ο σκοπός μας, ο σκοπός μας».

Απευθείας βίντεο που αναρτήθηκαν στο Facebook δείχνουν ένα μικρό πλήθος ανθρώπων με προστατευτικά κράνη που είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος ενός δρόμου στη βορειοανατολική πόλη Λάσιο να φωνάζει συνθήματα καθώς η αστυνομία κινείτο προς το μέρος τους. Διαδηλωτές κατέβηκαν επίσης στους δρόμους στην κεντρική πόλη Μπαγκάν.

Το πραξικόπημα που διέκοψε μια αβέβαιη πορεία μετάβασης προς τη δημοκρατία έπειτα από 50 χρόνια στρατιωτικής διακυβέρνησης, οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους και προκάλεσε την καταδίκη δυτικών χωρών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), μέλος της οποίας είναι η Μιανμάρ, θα πραγματοποιήσουν ειδική τηλεδιάσκεψη για τη Μιανμάρ αύριο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης.

«Θα ακούσουμε τους εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών της Μιανμάρ», είπε ο Βιβιάν Μπαλακρισνάν στο Κοινοβούλιο.

Ο Μπαλακρισνάν δήλωσε τον περασμένο μήνα πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται βία εναντίον άοπλων πολιτών. Κάλεσε σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας να απέχουν από τη χρήση φονικής βίας, να απελευθερωθεί η Σου Τσι και τα κόμματα στη Μιανμάρ να συζητήσουν πολιτικές λύσεις και έναν τρόπο επιστροφής στη δημοκρατική μετάβαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την «απoτρόπαια βία» των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκαρνό, χαρακτήρισε «σοκαριστική» τη χρήση φονικής δύναμης από τον στρατό. Αμφότεροι κάλεσαν σε ενιαία αντίδραση.

Ο Τομ Άντριους, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, δήλωσε πως είναι σαφές πως η επίθεση της χούντας στη Μιανμάρ θα συνεχιστεί άρα η διεθνής κοινότητα πρέπει να κλιμακώσει την απόκρισή της.

Πρότεινε καθολικό εμπάργκο όπλων, περισσότερες κυρώσεις από περισσότερες χώρες σε όσους ευθύνονται για το πραξικόπημα, κυρώσεις σε επιχειρήσεις του στρατού και παραπομπή [της Μιανμάρ] από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Οι δηλώσεις καταδίκης είναι ευπρόσδεκτες αλλά όχι αρκετές. Πρέπει να δράσουμε», ανέφερε σε μια δήλωση ο Άντριους.

«Ο εφιάλτης που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας στη Μιανμάρ θα γίνει χειρότερος. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει.»

Επιτροπή που εκπροσωπεί βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές του Νοεμβρίου ανέφερε πως τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα χθεσινά επεισόδια βίας, απολογισμό που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει το πρακτορείο Reuters.

Σε ανάρτησή της με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, η κρατική εφημερίδα της Μιανμάρ Global New Light προειδοποίησε ότι «θα αναληφθεί αναπόφευκτα αυστηρή δράση» εναντίον «αναρχικών όχλων» τους οποίους δεν μπορεί να παραβλέψει ο στρατός, παρότι προηγουμένως επέδειξε αυτοσυγκράτηση.

Η Ένωση για Βοήθεια σε Πολιτικούς Κρατούμενους ανέφερε πως τουλάχιστον 270 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες, από 1.132 συνολικά που όπως ανέφερε έχουν συλληφθεί, κατηγορούνται ή καταδικάστηκαν μετά το πραξικόπημα.

Ενώ ορισμένες δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κάποιες κυρώσεις, οι στρατηγοί αντιπαρέρχονται τη διπλωματική πίεση με την υποστήριξη που λαμβάνουν από την Κίνα και τη Ρωσία.

Η χούντα έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών χωρίς όμως να έχει ορίσει ημερομηνία.

 Πυρά κατά διαδηλωτών, τρεις τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι δημοσιογράφοι βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο 

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση και σήμερα στη Μιανμάρ, όπου κι άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν και τρεις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ολοένα και περισσότεροι δημοσιογράφοι βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών, οι οποίες αψηφούν τις διεθνείς καταδίκες.

"Περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν" στην πόλη Κάλε, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, από την αστυνομία και τον στρατό που είχαν αναπτυχθεί για να διαλύσουν συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας, δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου.

"Τρεις άνθρωποι, που τραυματίστηκαν από πραγματικές σφαίρες, θα εγχειρηθούν επειγόντως και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση", διευκρίνισε γιατρός του νοσοκομείου στο οποίο διακομίσθηκαν.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ένας δημοσιογράφος, ο Καούνγκ Μίατ Χλάινγκ, συνελήφθη στο σπίτι του σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τον εργοδότη του, το μέσο "Δημοκρατική Φωνή της Βιρμανίας" (DVB). Πυροβολισμοί ακούστηκαν κατά την σύλληψή του, την οποία τραβούσε ο ίδιος απευθείας βίντεο και εικόνες από αυτήν αναμεταδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι νέες αυτές εντάσεις καταγράφονται δύο ημέρες έπειτα από μια αιματηρή καταστολή των διαμαρτυριών την Κυριακή, κατά την οποία τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Φοβούμενοι αντίποινα, οι διαδηλωτές που βγήκαν σήμερα στους δρόμους, κυρίως στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, τη Ρανγκούν, για να διαμαρτυρηθούν κατά του πραξικοπήματος ήταν λιγότεροι. Ορισμένοι έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα, χρησιμοποιώντας ελαστικά, ξύλινα πανό και μεταλλικές ράβδους, για να προστατευθούν.

"Για να καθαρίσουν"

Συγκριτικά με αυτούς, οι δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύχθηκαν ήταν ισχυρές.

Στην συνοικία Σαντσάουνγκ, στο βόρειο τμήμα της πόλης, "αυτές έριξαν δακρυγόνα και σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό", σύμφωνα με κάτοικο. "Ήρθαν εδώ για να καθαρίσουν τη συνοικία", πρόσθεσε ένας άλλος.

Τα κύματα συλλήψεων συνεχίζονται.

Περίπου 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν μόνον την Κυριακή, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο MRTV.

Την ίδια ώρα η δουλειά των δημοσιογράφων καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη.

Αρκετοί έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες, μεταξύ των οποίων ένας φωτορεπόρτερ του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press. Άλλοι έχουν αποτελέσει στόχο πυρών με σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό, κυρίως δύο εργαζόμενοι στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Διακοπές στη λειτουργία του διαδικτύου, κύματα συλλήψεων, πυροβολισμοί, ενίσχυση του κατασταλτικού οπλοστασίου: η χούντα αυξάνει την καταστολή μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Σε βάρος της 75χρονης πρώην ηγέτιδας, η οποία κρατείται σε μυστική τοποθεσία από τότε που συνελήφθη, έχουν απαγγελθεί πλέον τέσσερις κατηγορίες: παράνομη εισαγωγή ασύρματων φορητών πομποδεκτών, μη τήρηση περιορισμών που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό, παραβίαση νόμου για τις τηλεπικοινωνίες και υποκίνηση σε δημόσιες ταραχές.

Αυτή έδειχνε "καλά στην υγεία της" όταν παρουσιάστηκε σε ακρόαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, στον οποίο δεν έχει ακόμη επιτραπεί να συναντήσει την πελάτισσά του.

Έπειτα από έναν μήνα κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας με καθημερινές διαδηλώσεις και μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής, τα αντίποινα των αρχών ήταν ιδιαίτερα αιματηρά την Κυριακή.

"Καμία συγχώρεση"

Σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα μικρό κοιμητήριο της Ρανγκούν για την κηδεία ενός εκ των θυμάτων, του Νι Νι Αούνγκ Χτετ Νάινγκ, που σκοτώθηκε από σφαίρα στο στομάχι.

"Καμία συγχώρεση για σας μέχρι το τέλος του κόσμου", φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το καλυμμένο με λουλούδια φέρετρο του φοιτητή αυτού που πέθανε στα 23 του χρόνια.

Μερικές ώρες πριν από τον θάνατό του, ο Νι Νι Αούνγκ Χτετ Νάινγκ είχε αναρτήσει ένα τελευταίο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "πόσα πτώματα χρειάζεται ακόμη ο ΟΗΕ για να δράσει;".

Η φονική βία έχει προκαλέσει πλήθος από διεθνείς καταδίκες.

Ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στον ΟΗΕ Κιάου Μόε Τουν έκοψε με θεαματικό τρόπο τους δεσμούς με τους στρατηγούς της χούντας την περασμένη εβδομάδα, απευθύνοντας έκκληση "να δοθεί τέλος στο πραξικόπημα". Αυτός παύθηκε από τα καθήκοντά του από την χούντα.

Ωστόσο το Πεκίνο και η Μόσχα, παραδοσιακοί σύμμαχοι του στρατού της Μιανμάρ, θεωρούν την κρίση αυτή "εσωτερική υπόθεση" της χώρας.

Στο μεταξύ νέες διεθνείς συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν για την Μιανμάρ.

Τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα σύνοδο αυτή την εβδομάδα για την Μιανμάρ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN (Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) συναντώνται σήμερα μέσω διαδικτύου.

Στις τάξεις των διαδηλωτών υπάρχουν ήδη περίπου τριάντα νεκροί από την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους (AAPP).

Η χούντα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του κατά την προσπάθεια διάλυσης διαδήλωσης.

Οι πιο πρόσφατες λαϊκές εξεγέρσεις του 1988 και του 2007 καταπνίγηκαν στο αίμα από τον στρατό, ο οποίος βρισκόταν πάλι στην εξουσία για σχεδόν 50 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1948.

Ο στρατός, ο οποίος αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες κατήγαγε μια συντριπτική νίκη το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, έχει δεσμευτεί για τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ο στρατός δεν έχει ανταποκριθεί σε πολλά αιτήματα του AFP να σχολιάσει τα γεγονότα αυτά.

 

Φώτο: LYNN BO BO

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΒΧ/ΣΜ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ