Άλλος ένας κομβικός οδικός άξονας που συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ αποκλείστηκε σήμερα από διαδηλωτές που αντιτίθενται στα υγειονομικά μέτρα, ανακοίνωσε η αστυνομία της Μανιτόμπας, ενώ συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα το μπλοκάρισμα της γέφυρας Αμπάσαντορ στο Οντάριο.

«Μια διαδήλωση στην οποία μετέχουν πολλά οχήματα και γεωργικά μηχανήματα απέκλεισε τη διάβαση Έμερσον» που συνδέει τη Μανιτόμπα με τη Βόρεια Ντακότα, σύμφωνα με την αστυνομία. «Δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία των οχημάτων, ούτε προς νότο, ούτε προς τον βορρά», πρόσθεσε στην ανάρτησή της στο Twiter.

Οι κινητοποιήσεις στον Καναδά, το «Κομβόι της Ελευθερίας», όπως ονομάστηκε, ξεκίνησαν ως αντίδραση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των οδηγών διεθνών μεταφορών. Πλέον όμως διατυπώνονται και άλλα αιτήματα και διαμαρτυρίες, για τον φόρο άνθρακα και άλλα θέματα.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γαλλία και αλλού.

Στον Καναδά, οι φορτηγατζήδες έχουν προκαλέσει χάος στην πρωτεύουσα Οτάβα από τα τέλη Ιανουαρίου. Από το βράδυ της Δευτέρας έκλεισαν και τη γέφυρα Αμπάσαντορ, στο ρεύμα εισόδου προς τον Καναδά. Πάνω από τα δύο τρίτα των εμπορευμάτων που ανταλλάσσονται μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ, συνολικής αξίας 650 δισεκ. καναδικών δολαρίων, μεταφέρονται δια ξηράς.

Λόγω του αποκλεισμού της γέφυρας παρατηρούνται ελλείψεις στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis στο Γουίντσορ του Οντάριο. Έχει επηρεαστεί επίσης η παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών Ford Motor Co και Toyota Motor Corp, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει η General Motors σε ένα εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν.

«Μολονότι η γέφυρα Αμπάσαντορ δεν είναι κλειστή στο ρεύμα προς τις ΗΠΑ, η παρουσία των διαδηλωτών καθιστά δύσκολη την πρόσβασή μας εκεί», ανέφερε η τοπική αστυνομία σήμερα, προτρέποντας τους οδηγούς να την αποφεύγουν.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε την Τετάρτη ότι «είναι σημαντικό για όλους στον Καναδά και τις ΗΠΑ» να καταλάβουν ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και την εφοδιαστική αλυσίδα. Υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά χαρακτήρισαν παράνομο τον αποκλεισμό και ζήτησαν από τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Την Τετάρτη η αστυνομία της Οτάβας απείλησε εξάλλου ότι θα προχωρήσει σε συλλήψεις και σε κατάσχεση των φορτηγών που έχουν αποκλείσει το κέντρο της πόλης. Από την αρχή της κινητοποίησης μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 23 συλλήψεις.

Ορισμένοι διαδηλωτές μετακινήθηκαν προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Οτάβας, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, σύμφωνα με τον δήμο της πόλης.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/Φ.Γ.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ