Μία τελευταία απόπειρα να κερδίσει την υποστήριξη του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, θα κάνει σήμερα η Τερέζα Μέι, με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει το ΟΚ στη συμφωνία της για το Brexit, στην τρίτη – και φαρμακερή - φορά που θα τη θέσει στην ψήφο των Βρετανών βουλευτών.

Καθώς αρκετοί από τους Brexiters της πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένης της πρώην υπουργού Εργασίας Έστερ ΜακΒέι, προτίθενται να αλλάξουν τη θέση τους και να υπερψηφίσουν τη συμφωνία της Μέι, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει μεταστροφή και στο DUP.

Η ΜακΒέι, η οποία είχε παραιτηθεί το φθινόπωρο, στον απόηχο της συμφωνίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού με τις Βρυξέλλες, δεν είναι η μοναδική η οποία αλλάζει στρατόπεδο και ετοιμάζεται να ψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Αρκετοί βουλευτές έχουν ανακοινώσεις τις τελευταίες ημέρες ότι έχουν αλλάξει γνώμη. Αν και δεν είναι ακόμη 75, ο «μαγικός» αριθμός που χρειάζεται η Μέι για να περάσει τη συμφωνία στη βουλή, είναι σε κάθε περίπτωση μία καλή αρχή.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν εντατικές προσπάθειες από Βρετανούς υπουργούς να πείσουν το DUP να αλλάξει στάση, προσφέροντας ακόμη και οικονομικά κίνητρα, σύμφωνα με πληροφορίες. Μέχρι στιγμής 10 βουλευτές του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, που έως πρότινος στήριζε την εύθραυστη κυβέρνηση της Μέι, αντιτίθενται σθεναρά στη συγκεκριμένη συμφωνία, εξαιτίας του backstop, της προϋπόθεσης που θέτουν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων. Εκτιμάται ωστόσο ότι εάν πειστούν αυτοί οι 10 βουλευτές, το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν και άλλοι Τόρις.

Καθώς διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, Βρετανοί υπουργοί επιμένουν ότι νέα ψηφοφορία επί της συμφωνίας δεν θα υπάρξει αυτήν την εβδομάδα, εκτός και αν η Μέι έχει σοβαρό λόγο να πιστεύει ότι έχει εξασφαλίσει μία νίκη.

Στο στρατόπεδο των σκληροπυρηνικών του Brexit δεν έχουν ωστόσο αλλάξει πολλά πράγματα. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, και όχι μόνο, επιμένουν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ακόμη χρόνο να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και να εξασφαλίσει αλλαγές στο backstop, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αυτήν την εβδομάδα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν την Πέμπτη το ζήτημα της αναβολής του Brexit. Εάν έως τότε η συμφωνία της Μέι έχει πάρει το «πράσινο φως» από το βρετανικό κοινοβούλιο, η βρετανική κυβέρνηση θα αιτηθεί μία μικρή «τεχνική αναβολή», μικρότερη των τριών μηνών.

Η Ντάουνινγκ Στριτ όμως εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προτείνουν μία μεγαλύτερη αναβολή, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, εφόσον η συμφωνία απορριφθεί για τρίτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων.  

naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ