Τη βέβαια ήττα της, εάν επιχειρήσει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία της για το Brexit, προέβλεψε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι παρά τις εντατικές προσπάθειες των τελευταίων ημερών, εξακολουθεί να μην έχει τη στήριξη υπουργών και βουλευτών.

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών από την περασμένη εβδομάδα, όταν από τις Βρυξέλλες, αναγνώριζε την κόπωση του βρετανικού λαού και απέδιδε μεγάλος μέρος της ευθύνης για το αδιέξοδο του Brexit στους Βρετανούς βουλευτές, η Τερέζα Μέι τόνισε σήμερα ότι σέβεται το γεγονός ότι κάνουν τη δουλειά τους, καθώς και τις διαφορετικές απόψεις τους.

Η δική της επιθυμία, τόνισε για μία ακόμη φορά η Μέι, ήταν η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαίκή Ένωση στις 29 Μαρτίου. Πρωταρχικός ωστόσο στόχος της ήταν, είναι και θα είναι η προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου. Εξ ου και κατέληξε στη λύση της αναβολής, την οποία αιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα με επιστολή της στον πρέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η Μέι αναφέρθηκε εκτενώς στην τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν, ο οποίος προτείνει τη διεξαγωγή μιας σειράς ψηφοφοριών στη Βούλη για να αναδειχθεί μια πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέρριψε αυτό το ενδεχόμενος τονίζοντας ότι το παράδειγμα του παρελθόντος έχει δείξει ότι οι ενδεικτικές ψηφοφορίες οδηγούν σε «αντικρουόμενα αποτελέσματα ή καθόλου αποτελέσματα».  

Σε κάθε περίπτωση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν η συμφωνία της με την Ε.Ε. δεν πάρει το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο, αυτό θα δημιουργήσει νομική αβεβαιότητα, χωρίς να αλλάξει τίποτα απολύτως για ημερομηνία που έχει οριστεί διεθνώς για το Brexit.

Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν στη Μέι την αναβολή που ζητούσε ώστε να προσπαθήσει να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο. Σε επιστολή της ωστόσο που αναρτήθηκε στο Twitter από δημοσιογράφο του BBC, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο νέου αιτήματος παράτασης.

«Αν φανεί ότι δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για να φέρουμε ξανά τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα ή αν η Βουλή την απορρίψει ξανά, μπορούμε να ζητήσουμε (από την Ε.Ε.) μια νέα παράταση πριν από τις 12 Απριλίου - αυτό σημαίνει τη διεξαγωγή εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρει η επιστολή.

Νωρίτερα, η Μέι συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο φαίνεται να είναι χωρισμένο ανάμεσα στους υπουργούς που στέκονται στο πλευρό της και σε αυτούς που ζητούν την αποχώρησή της.

Το Σαββατοκύριακο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε στην εξοχική της κατοικία στο Τσέκερς με βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τη δυνατότητα να επαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία της για την αποχώρηση. Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος, κυρίως από την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Τζέικομπ Ρις Μογκ και Ντέιβιντ Ντέιβις, είχαν τις δικές τους συζητήσεις για την απομάκρυνση της πρωθυπουργού από τη θέση της.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μάλιστα η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών είναι έτοιμη να στηρίξει τη συμφωνία της, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Μέι θα ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής της.

Σχέδιο της Μέι να χωρίσει τη συμφωνία σε δύο μέρη

Ξεχωριστή συνάντηση είχε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τον ηγέτη των Εργατικών. Σύμφωνα με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, η Μέι σχεδιάζει να χωρίσει τη συμφωνία σε δύο μέρη, ώστε οι βουλευτές να ψηφίσουν ξεχωριστά αφενός για τους όρους της αποχώρησης της χώρας και αφετέρου για την πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει το κείμενο της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες. Στόχος της Μέι είναι με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει τη στήριξη των Εργατικών, κάτι το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά ο Κόρμπιν.

naftemporiki.gr

Φωτογραφία:REUTERS/REUTERS TV

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ