Το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε τη Συμφωνία Αποχώρησης της Μέι την ημέρα που η Βρετανία υποτίθεται ότι θα αποχωρούσε οριστικά από την Ε.Ε. Η βρετανική κυβέρνηση έχασε για τρίτη φορά με 344 ψήφους κατά έναντι 186 υπέρ. Ήταν μια ηπιότερη ήττα, αλλά ήττα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχασε το περιθώριο που της είχε δώσει η Ε.Ε. να αναβάλει το Brexit έως τις 22 Μαΐου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας οτι πρέπει να αναζητηθεί «εναλλακτικός τρόπος», καθώς και ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι αυτός ο τρόπος θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές.

Τώρα η Μέι έχει περιθώριο έως τις 12 Απριλίου για να διαπραγματευτεί παράταση στη διαπραγματευτική διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit έως τότε. Κρίσιμης σημασίας αναμένεται να είναι και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δύο ημέρες πριν (στις 10 Απριλίου).

Αυτά είναι τα πιθανότερα επόμενα βήματα, σύμφωνα με την «Guardian».

Η Νταόυνινγκ Στριτ αδυνατεί να βρει «εναλλακτικό σχέδιο» έως τις 12 Απριλίου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ακόμη παράτασης, έστω και αν η συμφωνία καταψηφιζόταν από τη Βουλή των Κοινοτήτων για τρίτη φορά. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι να υπάρχει έως τις 12 Απριλίου το εναλλακτικό σχέδιο για το οποίο μίλησε η Μέι. Εάν η βρετανική κυβέρνηση βρεθεί σε παράλυση ή απορρίψει όποιες προτάσεις προκύψουν από τις ενδεικτικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν όντως σε δύσκολη θέση. Ένα ενδεχόμενο είναι να χαλαρώσουν τη στάση τους και να προτείνουν νέα παράταση, προκειμένου να φέρουν ξανά το Λονδίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αφήσουν στο βρετανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του, καθώς δεν θέλουν να είναι αυτοί που θα βάλουν τους τίτλους τέλους.

Η Βουλή των Κοινοτήτων στηρίζει ένα ηπιότερο Brexit

Εάν οι Βρετανοί βουλευτές στηρίξουν την εναία τελωνειακή ένωση στις επόμενες ενδεικτικές ψηφοφορίες, τότε και η Ε.Ε. θα πρέπει να αναθεωρήσει με τη σειρά της την Πολιτική Διακήρυξη, το συνοδευτικό κείμενο στη συμφωνία που αφορά το μη δεσμευτικό περίγραμμα των μελλοντικών σχέσεων. Οι διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση δεν θα είναι εύκολες. Θα πραγματοποιηθούν ωστόσο σε ύστερο χρόνο. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό η βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία της Μέι και η χώρα να αποχωρήσει στις 22 Μαΐου.

Η βουλή στηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή προκηρύσσει εκλογές

Και τα δύο αυτά σενάρια απαιτούν μακρά παράταση του Brexit, μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό θα αποφασιστεί πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Απριλίου. Οποιαδήποτε παράταση σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είναι πιο σύντομη από εννέα μήνες, δεδομένου ότι το ΗΒ θα είναι μέλος της Ένωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Επίσης πολύ πιθανή είναι μία παράταση για ένα έτος, ακόμη και 21 μήνες, έως το 2021.

naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ