Αποφεύγεται, προς το παρόν τουλάχιστον, μία άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών τάχθηκαν κατά ενός no-deal brexit. 308 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του «σκληρού» διαζυγίου, εναντι 312 που ψήφισαν κατά. Πλέον, το πιθανότερο σενάριο είναι η αναβολή, με την ψηφοφορία για την παράταση ή όχι του άρθρου 50.

Η συγκεκριμένη τροπολογία της βουλευτή των Συντηρητικών Καρολάιν Σπέλμαν που ψηφίστηκε, επιδιώκει να αποκλείσει έξοδο χωρίς συμφωνία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και αυτή πέρασε με μικρή πλειοψηφία από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Λίγο αργότερα, οι βουλευτές απέρριψαν μια δεύτερη τροπολογία (με 374 ψήφους κατά και 164 υπέρ) , με την οποία προτεινόταν να ζητηθεί αναβολή του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να καταργηθεί το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τέλος, η κύρια τροπολογία της Τερέζα Μέι, η οποία αφορούσε και αυτή μια no deal αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε στις 29 Μαρτίου, απορρίφθηκε από 374 βουλευτές, έναντι 164.

Σύμφωνα με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό το σημερινό αποτέλεσμα δεν αλλάζει το θεμελιώδες πρόβλημα. «Εάν οι Βουλευτές θέλουν να αποκλείσουν το no-deal, πρέπει να ψηφίσουν για μια συμφωνία», είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως έχει υποσχεθεί ψηφοφορία για την επέκταση του άρθρου 50, σημειώνοντας πως εάν οι βουλευτές συμφωνούν σύντομα για μια συμφωνία, η κυβέρνηση θα επιδιώξει σύντομη τεχνική επέκταση του σχετικού άρθρου .

Tην Τρίτη η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, κυρίως λόγω της αντίστασης που πρόβαλαν οι ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι στο τροποποιημένο κείμενο το οποίο προέκυψε από τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με την Ε.Ε.

Όπως τονίζεται, η συμφωνία είναι «κλινικά» νεκρή, αλλά στον λαβύρινθο του Brexit ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ». Η Μέι δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα. Στέλεχη του υπουργικού συμβουλίου δεν αποκλείουν μία τρίτη ψηφοφορία επί της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Παράλληλα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, έχει σημειώσει πως η σημερινή ψηφοφορία δεν αποκλείει δια παντός το σενάριο της μη συμφωνίας παρά μόνο προσώρας. 

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει για την παράταση ή όχι του Άρθρου 50, για το αν δηλαδή επιθυμούν πίστωση χρόνου με μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου πέραν της 29ης Μαρτίου.

naftemporiki.gr

Φωτογραφία: REUTERS/REUTERS TV

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ