Μία μαγική ή εν πάση περιπτώσει μία τεχνική λύση, ενδεχομένως και μία νομική διέξοδο στο αδιέξοδο του backstop, του δίχτυ ασφαλείας για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων πρόκειται να αναζητήσουν τις επόμενες 15 ημέρες η βρετανική κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες. Το μεγάλο πρόβλημα για την Τερέζα Μέι, όσο η Ε.Ε. εμμένει σε αυτή τη συμφωνία για το Brexit, είναι ότι είναι μόνη της απέναντι στους 27.

 Οι βρετανική απόπειρα να ανοίξει ξανά τη συμφωνία για το διαζύγιο με την Ε.Ε. αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο του άτακτου Brexit, διεμήνυσε χθες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν απευθύνθηκε και στους Ευρωπαίους ηγέτες για να τους προειδοποιήσει για τα χειρότερα. Ήταν η πρώτη φορά που ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μίλησε ανοιχτά μετά την αλλαγή τακτικής από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό. «Η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι διαπραγματεύσιμη και η διχογνωμία στη βρετανική βουλή δεν το αλλάζει αυτό», τόνισε για να μετακυλήσει ευθύς αμέσως το βάρος της ευθύνης στους Βρετανούς βουλευτές που επί της ουσίας δεν ξέρουν επακριβώς τι θέλουν.

Το ίδιο μήνυμα σε γενικές γραμμές εστάλη και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και το Δουβλίνο. Οι Ιρλανδοί αξιωματούχοι επανέλαβαν με τη σειρά τους τη σκληρή πραγματικότητα ότι επί δύο χρόνια δεν έχει βρεθεί άλλη εναλλακτική λύση και ξεκαθάρισαν ότι ούτε εκείνοι είναι διατεθειμένοι να θέσουν ξανά επί τάπητος την 585 σελίδων συμφωνία αποχώρησης.

Καταλήγοντας όλοι λίγο πολύ στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο για θεαματικές αλλαγές, δύο χρόνια μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων και μόλις δύο μήνες πριν από το οριστικό αντίο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρόνος που πιέζει – και κυρίως ο φόβος των δραματικών συνεπειών - είναι τελικά αυτός που θα δώσει την  λύση στα παραδοσιακά σύνορα, που κανείς μεν δεν θέλει αλλά και κανείς δεν ξέρει πώς μπορούν να αποφευχθούν.

Έως τότε και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο. Ήδη η Κομισιόν έδωσε χθες μία δέσμη έκτακτων μέτρων, προκειμένου να μην παραλύσουν βασικές κοινοτικές πολιτικές σε περίπτωση ενός σκληρού Brexit.

naftemporiki.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ