Την είσοδο του πρώτου φορτίου με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βραζιλία στο έδαφος της Βενεζουέλας, παρά τη διαταγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να κλείσουν τα σύνορα, ανήγγειλε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό.

«Προσοχή Βενεζουέλα: ανακοινώνουμε επισήμως ΟΤΙ ΜΠΗΚΕ το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορά μας με την Βραζιλία. Είναι μια μεγάλη νίκη, Βενεζουέλα!» έγραψε στο Twitter.

   

Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση της Βενεζουέλας, τέσσερα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, και στα οποία είχαν σκαρφαλώσει δεκάδες εθελοντές, προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα από την Κολομβία προς τη Βενεζουέλα.

Τα φορτηγά έφθασαν στην αρχή της γέφυρας που κανονικά ενώνει - αλλά σήμερα χωρίζει - τις δύο χώρες στο ύψος της πόλης Λας Τιεντίτας της Βενεζουέλας, απέναντι από την πόλη Κούκουτα της Κολομβίας.

Η υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική αυτή βοήθεια θα ξεφορτωθεί και θα μεταφερθεί στο έδαφος της Βενεζουέλας με ανθρώπινη αλυσίδα.

   

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας έλαβαν διαταγή από τον Μαδούρο να εμποδίσουν την μεταφορά της βοήθειας στο έδαφος της Βενεζουέλας, παρά τις εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στη χώρα.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό απόψε, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε ότι διέρρηξε τις σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία κι απελαύνει το προσωπικό της κολομβιανής πρεσβείας.

Νωρίτερα, 11 στρατιωτικοί και δύο αστυνομικοί των δυνάμεων της Βενεζουέλας αυτομόλησαν, διασχίζοντας τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία στην Κούκουτα. Τα σύνορα είναι κλειστά έπειτα από διαταγή του Μαδούρο, για να εμποδιστεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα του, ανακοίνωσαν οι αρχές της Κολομβίας.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία μετανάστευσης της Βενεζουέλας διευκρινίζει ότι «οργανώνει συνομιλίες» με τους 13, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ταγματάρχης της μπολιβαριανής εθνικής ένοπλης δύναμης.

Ο στρατός της Βενεζουέλας χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά εθελοντών που ξεφόρτωναν ανθρωπιστική βοήθεια στη γέφυρα Φρανθίσκο ντε Πάουλα στα σύνορα ανάμεσα στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με βίντεο ασφαλείας που στάλθηκε από πηγή της κολομβιανής κυβέρνησης.

Η κολομβιανή κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι στρατιώτες της Βενεζουέλας πυροβόλησαν με σφαίρες από καουτσούκ, ωστόσο αυτή η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, naftemporiki.gr
 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ