Το κοινοβούλιο της Αλγερίας θα συνεδριάσει την Τρίτη το πρωί προκειμένου να διορίσει τον νεό μεταβατικό πρόεδρος της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο του Έθνους, η άνω βουλή του κοινοβουλίου, με το Σύνταγμα της χώρας να προβλέπει ότι τη θέση αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ.

Η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση στις 2 Απριλίου της παραίτησης του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία και υπό την πίεση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Βάσει του αλγερινού συντάγματος ο Μπενσαλάχ αναλαμβάνει την προεδρία για ένα διάστημα το πολύ 90 ημερών στο οποίο θα πρέπει να οργανωθούν προεδρικές εκλογές.

Πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους εδώ και 17 χρόνια ο 77χρονος Μπενσαλάχ είναι πιστός του συνεργάτης του Μπουτεφλίκα. Βουλευτής, πρεσβευτής, ανώτερος υπουργικός υπάλληλος, γερουσιαστής, έχει αναλάβει πολλές θέσεις και έχει προεδρεύσει και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, χωρίς να γίνει ποτέ υπουργός.

Τις τελευταίες ημέρες οι Αλγερινοί έχουν βγει στους δρόμους εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εμπλοκή των πρώην πιστών στον Μπουτεφλίκα στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

Πηγές: naftemporiki.gr / Reuters

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ