Σαφείς ομοιότητες στα αίτια των αεροπορικών τραγωδιών της Ethiopian Airlines και της Lion Air διαπίστωσε το υπουργείο Μεταφορών της Αιθιοπίας, το οποίο έχει αναλάβει την έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών συντριβής του μοιραίου Boeing 737 MAX.

«Τα δεδομένα από τα “μαύρα κουτιά” του Boeing 737 MAX, το οποίο συνετρίβη στις 10 Μαρτίου στα ανατολικά της Αντίς Αμπέμπα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 157 άνθρωποι, παρουσιάζουν "σαφείς ομοιότητες" με τη συντριβή ενός αεροσκάφους -ίδιου τύπου- της ινδονησιακής εταιρείας Lion Air, τον Οκτώβριο» τόνισε, χαρακτηριστικά, το αρμόδιο υπουργείο.

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον καταγραφέα δεδομένων πτήσης (FDR), παρατηρήθηκαν σαφείς ομοιότητες μεταξύ της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines και της πτήσης 610 της Lion Air» συμπλήρωσε από την πλευρά της, η αρμόδια υπουργός, Νταγκμαουίτ Μόγκες.

Διευκρίνισε δε, ότι η προκαταρκτική έκθεση για τα ακριβή αίτια της συντριβής του μοιραίου Boeing θα δημοσιευθεί σε 30 ημέρες.

Νωρίτερα, το Γραφείο Ανάλυσης της γαλλικής Πολιτικής Αεροπορίας (ΒΕΑ), το οποίο ανέλαβε την ανάκτηση των δεδομένων από τα «μαύρα κουτιά», ανακοίνωσε πως οι σχετικές πληροφορίες έχουν ήδη κοινοποιηθεί στους Αιθίοπες ερευνητές, μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών έχει απαγορεύσει τις πτήσεις των συγκεκριμένων αεροσκαφών, ενώ στην καθολική καθήλωση των Boeing 737 ΜΑΧ έχει προχωρήσει και η ίδια η εταιρεία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, άλλωστε, ένα αντίστοιχο Boeing της Lion Air είχε συντριβεί στη Θάλασσα της Ιάβας, οδηγώντας στον θάνατο 189 άτομα.

O συνδυασμός αυτών των δύο περιστατικών σήμανε αυτομάτως παγκόσμιο συναγερμό, καθώς εκφράζονται φόβοι για την ύπαρξη κοινών παραγόντων στα αίτια των δύο αεροπορικών τραγωδιών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ