Τρία στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ κι ένας Αμερικανός συμβασιούχος σκοτώθηκαν ενώ άλλοι τρεις Aμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η αποστολή Resolute Support του NATO.

Η βία δεν έχει σταματήσει στο Αφγανιστάν, μολονότι οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με απεσταλμένους των ΗΠΑ και οι δύο πλευρές μιλούν για «πρόοδο». Οι συνομιλίες, οι οποίες επισήμως άρχισαν περί τα μέσα του 2018, οδήγησαν πολλούς να ελπίσουν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μπορεί να τερματιστεί. Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν επιδιώκει επίσης να διεξαγάγει συνομιλίες με τους αντάρτες.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, συνταγματάρχης Ντέιβιντ Μπάτλερ, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη την ώρα που περνούσε αυτοκινητοπομπή Αμερικανών.

Σύμφωνα με τον Σαλίμ Νούρι, εκπρόσωπο της αστυνομίας στην επαρχία Παρουάν, όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση Μπαγκράμ, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ, η έκρηξη σημειώθηκε περί τις 17:40 τοπική ώρα. Τα οχήματα που επλήγησαν είχαν θωράκιση.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Με τη χθεσινή επίθεση οι απώλειες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αυξάνονται στις επτά το 2019, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών ανήλθε σε 12 όλο το 2018. Συνολικά 68 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας από τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία τόσο της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσο και του NATO. Συνολικά, από το 2001, περίπου 2.300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και πάνω από 20.400 έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΜΠΕReuters, AFP, DPA
 

 
 
 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ