531 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Ιανουάριο σε επεισόδια βίας στην Αϊτή

Περίπου 530 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός από ελεύθερους σκοπευτές, και σχεδόν 280 απήχθησαν από συμμορίες που λυμαίνονται ατιμώρητα την Αϊτή, ανέφερε σήμερα ο ΟΗΕ ζητώντας την ανάπτυξη μιας ειδικής δύναμης υποστήριξης.

«Μόνο στη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του Μαρτίου, οι συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 208 ανθρώπων, τον τραυματισμό 164 και την απαγωγή 101. Η πλειονότητα των θυμάτων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από ελεύθερους σκοπευτές που πυροβόλησαν στην τύχη σε ανθρώπους που βρίσκονταν στα σπίτια τους ή στον δρόμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαρία Ουρτάδο.

Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου, συνολικά 531 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 300 τραυματίστηκαν και 277 απήχθησαν σε συμβάντα που συνδέονταν με συμμορίες, κυρίως στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή (BINUE).

«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει επειγόντως την ανάπτυξη ειδικής δύναμης υποστήριξης (...) με ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης», υπογράμμισε η Ουρτάδο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι συμμορίες χρησιμοποιούν επίσης τη σεξουαλική βία ως όπλο προκειμένου να τρομοκρατήσουν, να υποτάξουν και να τιμωρήσουν τον πληθυσμό, καθώς και για να αποσπάσουν λύτρα από τις οικογένειες των θυμάτων.

«Ανησυχούμε σοβαρά λόγω του γεγονότος πως η ακραία βία συνεχίζει να διαφεύγει από κάθε έλεγχο στην Αϊτή. Οι συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών είναι όλο και πιο βίαιες και όλο και πιο συχνές, επειδή προσπαθούν να επεκτείνουν τον εδαφικό έλεγχό τους στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές θέτοντας στο στόχαστρο ανθρώπους που ζουν σε ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο των αντιπάλων τους», δήλωσε η Ουρτάδο.

Είπε πως μαθητές και οι δάσκαλοί τους πλήττονται μερικές φορές από αδέσποτες σφαίρες στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός μαθητών, και οι γονείς τους, απάγονται κοντά στα σχολεία.

Κατά συνέπεια, όλο και περισσότερα σχολεία κλείνουν, αφήνοντας τους νέους στο έλεος των συμμοριών που τους στρατολογούν με τη βία, ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Η βία ωθεί τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους.

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως στα μέσα Μαρτίου, τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι ήταν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας και σε επισφαλή κατάσταση, φιλοξενούμενοι από φίλους ή συγγενείς.

Ένα τέταρτο των εκτοπισμένων ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, με πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως το πόσιμο νερό και η αποχέτευση.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΒΧ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ